NISAM KRIV ZA 51 SMRT: Bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu Milan Stevanović izneo odbranu na suđenju

J. Ćosin

05. 11. 2022. u 10:00

OD početka pandemije, obezbedili smo zaštitna sredstva, imali smo takozvane UV lampe koje dezinfikuju garderobu zaposlenih, aparate za merenje saturacije, beskontaktne toplomere, kao i one klasične sa živom, dovoljno maski, rukavica, lekova, vitamina, hrane...

НИСАМ КРИВ ЗА 51 СМРТ: Бивши директор Геронтолошког центра у Нишу Милан Стевановић изнео одбрану на суђењу

Foto J. Ćosin

Posete ustanovi bile su zabranjene, a ne znam kako i na koji način su pojedinci ipak ulazili. Mi smo uradili sve da zaštitimo naše korisnike.

Ovako se juče, pred Višim sudom u Nišu, branio bivši direktor Gerontološkog centra Milan Stevanović, negirajući da je počinio teško krivično delo protiv zdravlja ljudi. Na teret mu se stavlja da nije preduzeo mere za zaštitu korisnika ove ustanove od kovida 19, što je za posledicu imalo zarazu 195 starih, od kojih je 51 preminuo.

Stevanović je rekao da je u tom periodu više puta pokušao sam da stupi u kontakt sa stručnjacima radi formiranja izolacione zone, ali da mu je tadašnji šef Gradskog kriznog štaba Žarko Ranković kazao da oni nisu nadležni za Gerontološki centar, a da mu se profesor Branislav Tiodorović niti bilo ko iz Instituta za javno zdravlje nije javljao na telefon.

- Iz tog razloga angažovao sam epidemiologa Aleksandra Rankovića i infektologa Gorana Mitrovića, koji su nam napravili plan i raspored kreveta da bismo formirali prostor za izolaciju obolelih - rekao je Stevanović.

On je pred sudom morao da objasni zašto je u toku pandemije, kada je važila zabrana okupljanja i kada su posete bile zabranjene, sazvao sednicu Upravnog odbora, zbog čega korisnici sa visokim temperaturama nisu adekvatno lečeni, kao i kako je moguće da su pojedinci, uprkos zabrani posete, ipak, obilazili svoje bližnje.

Foto: J.Ć.

Milan Stevanović

- Postoje korisnici Centra koji su onkološki bolesnici, dementna lica, osobe sa autoimunim bolestima i kod njih je vrlo često prisutna visoka temperatura. Prvi slučaj povišene temperature imali smo 30. marta, ali doktorki koja kod nas radi to nije izgledalo kao korona i on se zaista brzo i oporavio. Drugi slučaj bio je 3. ili 4. aprila. Čovek se žalio da ima dijareju, ali je insistirao da ode u Dom zdravlja, da bi se testirao. Pošto doktorki to nije ličilo na simptom korone, nije upućen na testiranje. On je sutradan insistirao da priča lično sa mnom. Izgledao je najnormalnije, rekao je da je pojeo nešto iz konzerve i da je možda zbog toga problem nastao. Otišao je da se testira i bio je pozitivan, pa je zadržan u UKC Niš - rekao je Stevanović.

Međutim, korisnik koji je tada poslat u UKC Niš imao je zapravo tešku kliničku sliku. Nivo kiseonika u krvi mu je bio 65, što je značajno manje od uobičajenog, pa je sutradan priključen na respirator, ali je preminuo nekoliko dana kasnije.

Pred sudom je u svojstvu svedoka ispitan njegov sin Branko Janačković. On je istakao da ustanova nije adekvatno brinula o zdravlju korisnika.

- Sa ocem sam se čuo 5. aprila, požalio mi se da je imao 10 prolivastih stolica, a tokom telefonskog razgovora shvatio sam da ima groznicu i da je iscrpljen. Pokušao sam da se čujem sa doktorkom, ali mi je rečeno da s obzirom na to da je bio vikend, mogu da dobijem samo medicinsku sestru. Ona mi je kazala da je otac imao temperaturu, ali da je dobio antipiretik i infuziju. Sutradan sam uspeo da se čujem oko 14 časova sa doktorkom, koja mi je rekla da prate njegovo stanje. Istog dana mi je telefonirao direktor Stevanović i rekao da je otac imao temperaturu 39,3 i da je to moguće jer je "ručkao, a onda zaspao kraj radijatora". Pozvao sam infektologa Žarka Rankovića, da bi mi ubrzo Stevanović opet telefonirao i optužio me da imam nešto protiv zaposlenih u ustanovi. Ubeđivao me je da je moj otac veseo, "da perfektno izgleda i super se ponaša". Moj otac je primljen u bolnicu 6. aprila sa saturacijom 65, sutradan je priključen na respirator, a posle tri dana je preminuo. Interesuje me zbog čega se to desilo i kako je moguće da je samo u Gerontološkom centru u Nišu preminuo čak 51 korisnik, iako je korone bilo i u drugim ustanovama - kazao je Janačković.

NASTAVAK 19. DECEMBRA

OSIM Janačkovića, Stevanovićeve navode demantovao je i predsednik Upravnog odbora Gerontološkog centra, koji je istakao da sednice ne saziva on, već direktor ustanove, kao i da ne bi došao u prostorije Centra da je znao da je u toku zabrana.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. decembar, kada će biti saslušano još troje svedoka.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda