BUKVALNO SE PREPOLOVILA: Potonula barža na Dunavu u blizini Smedereva

J.I.

08. 04. 2021. u 17:29

БУКВАЛНО СЕ ПРЕПОЛОВИЛА: Потонула баржа на Дунаву у близини Смедерева

Foto: Marko Tasić

U BLIZINI ušća Velike Morave u Dunav kod Smedereva potonula je barža prilikom utovara na bageru “BP-7 Beli”. Lakše je povređen je mornar sa plovnog bagera koji je hospitalizovan.

U saopštenju Udruženja profesionalnih lađara Srbije se navodi da se barža, koja se bukvalno prepolovila, kao i plovni bager, nalaze se u vlasništvu firme DMB „Šiping“ iz Rume.

- Na plovni bager “BP-7 Beli” je do sada podnošeno nekoliko predstavki nadležnoj inspekciji plovidbe, na žalost bez ikakvih promena po prijavama. Napominjemo da tehnički ispravan objekat ne može da se prelomi niti da potone, što bi pod lupu trebalo da stavi sistem pregleda i nadzora brodova kao i rad Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, navodi Branislav Vajda iz ovog Udruženja.

Iz Udruženja tvrde da bager već više od godinu dana nije propisno obeležen, da ime na oplati se ne podudara sa imenom na transponderu, ali i da je broj i kvalifikacija posade upitna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Savo

08.04.2021. 18:15

Nije prvi put da neko plovilo pukne po sredini. Slika pokazuje da je plovilo u trenutku pucanja bio u položaju, greda na dva oslnca, statički neodređena. Uzroka je više. Plovilo nije dimezionisano za opterećenje kojem je izloženo. Nepravilan način krojenja limova oplate. Nepravilno zavarivanje oplate i elemenata orebrenja. Delovanje korozije na debljinu limova oplate i elemenata orebrenja. Delovanje buke i vibracija kao negativnih energija. Redovna tehnička kontrola plovila obavljala se fušerski. Nemar vlasnika u svakom pogledu i na svakom koraku.