OVAJ KRAJ SRBIJE OSTAO JE BEZ ČETIRI VELIKA PLANINARA: Tela dvojice nađena su na planini (FOTO)

S. Babović

03. 11. 2023. u 15:01

RASINSKI okrug ostao je bez četvorice poznatih planinara u proteklih godinu dana.

ОВАЈ КРАЈ СРБИЈЕ ОСТАО ЈЕ БЕЗ ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ПЛАНИНАРА: Тела двојице нађена су на планини (ФОТО)

Foto:PSK Jastrebac

Za Kruševac je bio neprežaljen gubitak legende srpskog i kruševačkog planinarstva, Milorada Belog Stankovića (1931-2022), koji je otkrio najvažnije staze Velikog Jastrepca i zajedno sa prijateljima obeležio najmanje 150 kilometara staza na ovoj planini.

- Ljudi kažu da ja sada dobro poznajem Jastrebac, ali ja znam da nisu u pravu - zapisao je Beli u svojoj knjizi „Stazama Velikog Jastrepca“. - Shvatio sam, odavno već, da je čoveku za upoznavanje Jastrepca potrebno više od celog života.

A Beli, istaknuti sudija i planinar, koji je osvajao najviše vrhove u ovom delu Evrope, na planini je bio i u poodmakloj starosti, poput svog kolege Jugoslava Rilaka, dugogodišnjeg člana PSK Jastrebac, koji je krajem prošlog meseca preminuo u 74. godini.

- Njegovih više od 50 godina članstva i angažovanja u klubu i planinarskom domu na Jastrepcu obeležilo je jedno vreme i ljude i ostaće urezano u kolektivno sećanje svih nas koji smo ga poznavali - objavila je uprava PSK Jastrebac Kruševac.

Dvojica Trsteničana izgubili su život u 2023. godini i to na mestu koje su najviše voleli – planini. Telo Dragana Glišića (55) nađeno je početkom januara na planini Pirin u Bugarskoj.

Popularni Gliša, kako su ga prijatelji zvali, bio je elektroinženjer, živeo je u Beogradu, gde je vodio uspešnu firmu. Za sobom je ostavio neutešnu porodicu, suprugu i dve ćerke, roditelje i sestru.

- Imao je samo 12 godina kada je pomogao jednom čoveku nakon doživljenog strujnog udara, veštačkim disanjem i zatrpavanjem u pesak – posvedočila je za “Novosti” Draganova rođena sestra Danijela Glišić. - Uvek je bio tu za druge i nesebičan prema svima.

Ove jeseni, na Veležu u BiH, nađeno je telo Petra Nikolića(32) iz Trstenika. Bio je građevinski inženjer, zaposlen u Javnom preduzeću za uređenje građevinskog zemljišta.

U firmi gde je radio opisali su ga kao dobrog i mirnog dečka, vrednog kolegu, vrsnog mladog inženjera, pred kojim je bila blistava budućnost.

- Znam da je bio privržen svojoj porodici i jedan od retkih mladih ljudi koji se nakon školovanja vratio u rodni kraj i tu želeo i planirao svoju budućnost i nije se stideo da pomaže svojima u poljoprivrednim radovima... - objavio je na svom FB profilu Dušan Erić, direktor firme u kojoj je radio Petar.

Na vrlo složenu planinarsku feratu krenuo je sa grupom iz Planinarskog kluba „Pogled“, čiji je bio član. U trenutku smrti bio je sam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave