DETALJI DRAME NA KOPAONIKU: "Skijaš bio sav krvav, iz sve snage glavom udario u ledeni breg"

Novosti online

14. 01. 2022. u 10:13

MUŠKARAC (35) juče je teško povređen na Kopaoniku, kada je prilikom skijanja glavom udario u ledeni breg.

ДЕТАЉИ ДРАМЕ НА КОПАОНИКУ: Скијаш био сав крвав, из све снаге главом ударио у ледени брег

Foto Instagram printscreen/gss_srbije

Drama se odvijala u prepodnevnim časovima, ali je brzom reakcijom lekara i članova GSS uspešno prebačen helikopterom do Urgentnog centra u Beogradu, gde je i operisan, piše Blic.

Hirurg dr Vasko Tošić, iz Trauma centra na Kopaoniku, objašnjava da se nezgoda dogodila u 10.13 i da je ubrzo stigla i GSS, ali i anesteziolog koji je na licu mesta intubirao povređenog mladića. Mladić je nakon pregleda helikopterom prebačen u Urgentni centar kada je u 13.15 časova uveden u operacionu salu zbog povrede glave.

- Pacijent (35) povređen je na stazi tako što je glavom udario u jedan takozvani ledeni breg. On je, nažalost, skijao bez kacige. Odmah je stigla GSS služba koja nas je obavestila, te je ekipa odmah otišla na teren. Kako je bio iskrvavljen po licu, dok je krvavi sadržaj curio i iz usta, sa masivnim povredama, lekar je počeo odmah sa zbrinjavanjem. Kontaktirali smo našeg dežurnog anesteziologa dr Aleksandra Kneževića koji je odmah otišao na lice mesta i tamo intubirao povređenog, i tako ga prebacili do Trauma centra - priča dr Tošić.

Foto: Novosti

Kako dalje objašnjava naš sagovornik, u Trauma centru su urađene detaljne analize, ali ipak je donesena odluka da mora hitno za Beograd.

- U Trauma centru kompletno je zbrinut, reintubiran je zbog curenja krvavog sadržaja. Uključena je terapija, urađen je ultrazvuk stomaka, koji nije ukazivao na povrede unutrašnjih organa, urađen je i snimak grudnog koša koji takođe nije ukazivao na povredu rebara. Ali, kako je imao jednu proširenu zenicu, znali smo da hitno mora dalje. Odlučili smo da kontaktiramo ministra zdravlja Zlatibora Lončara, i dogovorili hitno transport - priča dr Tošić.

Foto: Novosti

Pacijent je povređen u 10.13 časova, a već u 12.25 prebačen je helikopterom na heliodrom VMA, a zatim kolima Hitne pomoći do Urgentnog centra gde je operisan.

- Povređen je u 10.13, a uveden je u operacionu salu UC u 13.15. Ovo je bila koordinisana akcija i GSS, i Trauma centra, i lekara, i policije, Skijališta, tako da smo svi dali svoj maksimum da pomognemo povređenom čoveku. Ali, o daljem toku oporavka ne mogu da kažem ništa jer je povreda ozbiljna. Mogu da apelujem na sve, nosite zaštitnu opremu, izbegavajte led, možete skijati i po snegu, koristite adekvatnu opremu. Za samo pet dana imali smo još dvoje ozbiljno povređenih, i to su deca u pitanju 14 i 15 godina, i to je bila hitna reakcija. Moj apel je, dakle, nosite adekvatnu opremu i budite oprezni - poručuje dr Tošić.

Trauma centar deo je Urgentnog centra Srbije, koji je otvoren na Kopaoniku. Lekari tokom cele sezone brinu o posetiocima kojima je potrebna zdravstvena pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)