VOZ MI JE UBIO SINA U MRAKU Otac dečaka (3) nastradalog u Smederevu: "Izgubio sam jedinca, otac teško da će da preživi"

J. ILIĆ

02. 12. 2021. u 09:02

PUTNI prelaz preko pruge u Lugavčini, gde mi je nastradao sin, a otac teško povređen, nema rampu, niti ima svetlosnu signalizaciju. Ni lokomotiva nije imala svetla.

ВОЗ МИ ЈЕ УБИО СИНА У МРАКУ Отац дечака (3) настрадалог у Смедереву: Изгубио сам јединца, отац тешко да ће да преживи

Foto privatna arhiva

Tamo je bio mrkli mrak. Šta da pričam? Izgubio sam jedinca, a moj otac teško da će da preživi - svedoči, za "Novosti", Dejan Aničić iz Vranova, otac malog Aleksandra (3), koji je poginuo na putnom prelazu u Lugavčini kod Smedereva, kada je voz naleteo na automobil kojim je upravljao njegov deda Zvonko (50).

Kako se dogodila užasna tragedija, koja je zadesila porodicu Aničić iz Vranova, još se ne zna pouzdano.

Deda i unuk su se te večeri, kako smo saznali, vraćali sa proslave rođendana, i trebalo je u povratku da svrate kod mališanove majke koja živi u Lugavčini.

Roditelji nastradalog dečaka ne žive zajedno, pa je mališan malo bio kod oca, a malo kod majke.

Na putnom prelazu lokalnog puta u Lugavčini i pruge Mala Krsna - Velika Plana, teretna kompozicija sa 39 praznih vagona, koja je saobraćala iz Radinca za Brasintu, naletela je na automobil.

Ekipe Hitne pomoći prevezle su dečaka i njegovog dedu u smederevsku bolnicu, ali je Aleksandar, nažalost, na putu do bolnice preminuo. Lekari su pokušali reanimaciju, ali bez uspeha, rečeno nam je u bolnici "Sveti Luka" u Smederevu.

Aleksandar i Dejan Aničić, Foto privatna arhiva

Deda Zvonko je sa teškim, višestrukim povredama, prebačen tokom noći u Urgenti centar u Beogradu, i život mu i dalje visi o koncu. Ima višestruke prelome lobanje, karlice i povrede unutrašnjih organa.

Otac dečaka, slomljen od bola, svedoči za naš list da je na mesto nesreće došao pola sata kasnije.

- Rekli su mi da je nakon nesreće mašinovođa pobegao i da ga je policija tražila. Ako je tako, pitam se zašto? - potreseno priča Aničić.

- Lokomotiva nije imala svetla, a tamo je ionako neosvetljeno, potpuni je mrak, ništa se ne vidi, a kažu da je prelaz obeležen.

Otac zato nije video voz. To je prelaz opasan po život i tražiću da nadležni utvrde ko je kriv za smrt mog sina.

Prema tvrdnjama iz preduzeća "Srbija kargo", koje se oglasilo nedugo nakon tragedije, putni prelaz je obezbeđen i to vertikalnom drumskom signalizacijom, odnosno Andrejinim krstom i znakom "stop".

Tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u Smederevu, koja je obavila uviđaj, potvrdila nam je da prelaz nema branike, već samo Andrejin krst. Ona ne može da govori o detaljima niti krivcima, i kaže da će istraga biti nastavljena, i da će vozila ići na veštačenje.

MAŠINOVOĐA UPOZORAVAO

Komisija železnice za isleđenje vanrednih događaja još nije završila posao, a na pitanja "Novosti" o odgovornosti i postupanju mašinovođe, iz preduzeća "Srbija kargo" kažu da je sve bilo po propisima.

- Mašinovođa je postupio na propisan način, odnosno u potpunosti u skladu sa saobraćajnim i signalnim pravilnikom, najavio je svoje približavanje putnom prelazu zvučnim signalom. Isleđenje koje radi zajednička železnička komisija je još u toku - navodi Tanja Čvorović, iz "Srbija kargo a. d.".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni