OBRT U ISTRAZI NESREĆE U NIŠU: Žena koja je usmrtila dvoje pešaka bila pod dejstvom opijata

J. Ć.

18. 11. 2021. u 09:42

NIŠLIJKA B. S. (53), koja je 11. aprila ove godine na pešačkom prelazu vozilom udarila dva pešaka, usled čega su oboje preminuli u bolnici, bila je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, utvrđeno je dodatnom analizom.

ОБРТ У ИСТРАЗИ НЕСРЕЋЕ У НИШУ: Жена која је усмртила двоје пешака била под дејством опијата

Foto: J. Ć.

Kako saznajemo, u organizmu B. S. utvrđeno je prisustvo tableta koje se svrstavaju u red opijata i vozača čine nesposobnim za vožnju. Tereti je i drugi član Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa da ako na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji može bezbedno da propusti pešaka.

Podsetimo, do udesa je došlo na Vizantijskom bulevaru, kada je B. S. „golfom” udarila Ljubomira Novakovića (80) i Danicu Andrić (75). Povredama je 17. aprila podlegla žena, a nekoliko dana kasnije bitku za život izgubio je i osamdesetogodišnjak.

Protiv žene koja je upravljala vozilom tada je podneta krivična prijava u redovnom postupku za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, ali ona nije uhapšena jer je test na opijate bio negativan. Međutim, tokom istrage koju je vodilo Osnovno javno tužilaštvo naložene su dodatne analize koje su pokazale da je B. S. bila nesposobna za bezbednu vožnju. U situacijama kada je vozač pod dejstvom alkohola ili opijata dalje postupanje preuzima Više javno tužilaštvo, pa je predmet ustupljen ovoj pravosudnoj instituciji.

Zbog ustanovljavanja ovih okolnosti delo je prekvalifikovano, pa  B. S. preti i teža kazna. Krivični zakonik u članu 297 po kojem postupa niško VJT, predviđa da u slučaju da je ugrožavanjem javnog saobraćaja nastupila smrt jednog ili više lica, propisana kazna zatvora je od dve do 12 godina.

BONUS VIDEO: SRAMAN SNIMAK IZ BEOGRADA: Muškarac uzeo robu sa trafike i pobegao

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna