STRUČNJAK ZA POLIGRAF OTKRIVA: Evo da li je Branislav Lečić mogao da prevari detektor laži!

Novosti online

31. 03. 2021. u 19:47

POLIGRAFISTA Nikola Novak oglasio se povodom slučaja glumice Danijele Štajnfeld koja je optužila kolegu Branislava Lečića da ju je silovao.

СТРУЧЊАК ЗА ПОЛИГРАФ ОТКРИВА: Ево да ли је Бранислав Лечић могао да превари детектор лажи!

Foto: Printscreen

Stručnjak za poligraf za Tv Informer dao je izjavu posle poligraskog ispitivanja glumca, koji je prošao test. Evo šta on kaže na pitanje da li je Lečić mogao da prevari poligraf?

- Ne može da prevari. Ne mogu ja, koji znam kako funkcioniše sve, pa ne mogu da garantujem da mogu da prevarim. Pogotovo sada kada postoje novi instrumenti koji imaju specijalne kanale koji služe samo za hvatanje kontramera. Znači ne služi za hvatanje reakcija, već služi samo da utvrdimo da li neko sprovodi kontramere u nameri da sabotira test - rekao je Nikola Novak.

Prema Novakovim rečima, u Egiptu je glumcima zabranjeno da svedoče, jer se smatraju za profesionalne lažove, ali dodaje da čak i najboljom glumom poligraf ne može biti prevaren, ali je izuzetno važno da se ispitivanje obavi krajnje objektivno. Zato poligrafista mora da bude neutralan, a na obuci se sve uči, ne sme da dozvili da neko utiče na njegov sud, da sve bude objektivno.

- U slučaju Lečić smatram da on nema veze sa tim. Prvo zato što je tražio poligraf, drugo zato što je prošao. Sada treba da vidimo zašto druga strana odbija poligraf, da se testira. Jer, pravilo je uvek da se obe strane testiraju. U slučaju silovanja obično se prvo testira žrtva, pa onda počinilac - objašnjava Novak.

Poligraf je, kaže, instrument koji beleži fiziološke reakcije u organizmu, tj. one koje nisu pod uticajem centralnog nervnog sistema, a na njih je nemoguće uticati. Šizofrene osobe i one koje nemaju dodira sa stvarnošću se ne mogu poligrafski testirati, kao ni epileptičari i trudnice. Svi ostali, uključujući sociopate i psihopate, mogu.

Iako je poligraf samo indicija za policiju, a ne dokaz na sudu, on može biti od izuzetne važnosti ukoliko nema dovoljno dokaza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mirjana

31.03.2021. 22:39

I te kako je prevario i poligraf i naciju i to uz pomoc poligrafiste. Nije vazno kako se postavlja pitanje vec kako ga shvata i tumaci onaj ko odgovara. Lecic je tacno odgovorio da nije silovao Danijelu jer to za njega nije bilo silovanje vec cast i privilegija a to je poligrafista trebao da zna kad je postavio pitanje.