OVO JE PAR KOJI NAS JE GODINAMA BESRAMNO VARAO: Lažirali bolest deteta, krali slike preminulih mališana i uzimali pare

Novosti onlajn

31. 03. 2021. u 19:30

VERICA J., koja je sa svojim suprugom Daglasom danas uhapšena u Beogradu, godinama je intenzivno radila na kampanji prikupljanja novca za navodno bolesno dete, kojem je svaki put menjala ime i opisivala druge okolnosti zdravstvenog stanja.

ОВО ЈЕ ПАР КОЈИ НАС ЈЕ ГОДИНАМА БЕСРАМНО ВАРАО: Лажирали болест детета, крали слике преминулих малишана и узимали паре

Foto: Facebook

U protekle dve godine mnoge društvene mreže, portali, novine, prenosile su apele za pomoć njenom bolesnom detetu, sa sve računima za pomoć, pa čak i slike neke druge bolesne dece koje je bračni par podmetao, kao da je reč o njihovom sinu.

Na taj način, ne samo što su varali ljude dobre volje, već su doslovno otimali od one dece kojima je pomoć zaista bila potrebna.

Po pravilu, Verica i Daglas bi, nakon objavljivanja informacije o navodno obolelom detetu, ubrzo "nestajali" - menjali su ne samo brojeve telefona, već i stanove, a uprkos tome što su bili poprilično nevešti u prevarama, poslednjih godina niko nije uspeo da prikupi dokaze i da ih istovremeno pronađe.

U pozivima za pomoć govorili su da su iz Beograda, Užica, Kragujevca, a onda su pokušali da varaju i u komšijskim državama.

Kada biste ukucali broj računa koji su koristili, na pretrazi bi izašao bezbroj vesti o bolesnom detetu, koje svaki put ima neko drugo ime i neku drugu dijagnozu.

Kako su krali od onih kojima je pomoć stvarno potrebna

- Dobar dan, ja bih zamolio samo da ponovo objavite priču o našem sinu, ali da stavite drugi broj računa, sada smo otvorili namenski račun - govorili su novinarima jednom prilikom.

Ispostavilo se da je u pitanju bio prevarant, verovatno Veričin muž, koji je želeo da podmetne njihov tekući račun pod slikom i imenom jednog drugog bolesnog dečaka, za koga su sredstva prikupljana.

Poslednju gnusnu stvar koju je uradila pod imenom Snežana tada je bilo deljenje slike male Nađe, preminule devojčice, za koju je u opisu komentara rekla da je reč o njenom sinu Filipu, koji čeka transplantaciju srca.

Verica J. ranije je već bila procesuirana za prevare. Ipak, tvrdila je da od tog procesa nije bilo ništa i da jeste ranije, kada joj je to stvarno bilo potrebno, tražila novac za dete.

Akcija Aurora

Policija je tokom akcije "Aurora" u martu 2018. godine podnela krivičnu prijavu protiv Verice J. (31) zbog sumnje da je počinila prevaru tražeći novac za navodno lečenje svoje dece, a da ga je koristila za lične potrebe. Ona je i tada preko medija objavljivala apel za pomoć i osnivala fondove za uplatu novca lažno iznoseći teško materijalno i zdravstveno stanje nje i njene maloletne dece.

Ona je obmanjivala javnost da je donirala svoj bubreg za transplatacije jednom detetu i lažno objavljivala da je drugom detetu potreban hirurški zahvat na srcu. Osumnjičena je, kako se navodi, na taj način protivpravno prisvojila dva miliona dinara.

Kad ne može u Srbiji, može u Crnoj Gori

Mnogi portali su se "opekli" na lažne vesti koje je plasirala ova žena. Čak i kada bi vest prošla, javio bi se neko čije dete je neko zloupotrebio i vest bi se povlačila.

Menjala je gradove iz kojih se navodno javljala, svoje slike slala sve manje, kao i slike svoje dece, a sve više fotografije mališana koje je nalazila na internetu.

Stvari su u poslednjih godinu dana postajale sve gore i ona je pronašla "beg" u Crnoj Gori.

Novinari iz RTV Cetinje imali su identično iskustvo kao srpske kolege. Takođe, danima je, prema pisanju crnogorskih kolega, zvala redakciju i drsko zahtevala objavu.

- Predstavila se kao Nataša Janković iz Budve i molila da se objavi apel za pomoć u lečenju njenog bolesnog sina Filipa, koji boluje od leukemije i neophodna mu je terapija od 800 evra. Pojedini mediji objavili su njen apel za pomoć i žiro račun na koji građani mogu uplatiti novac. Kada sam Natašu Janković pitala da pošalje medicinsku dokumentaciju svog bolesnog sina, najpre je rekla da je u bolnici i da je dete na aparatima, da bi na konstataciju da "sigurno ima medicinsku dokumentaciju, pogotovo ako je situacija takva da je dete u bolnici", poslala dokumentaciju na ime Filip Ivanović. Na pitanje da li se dete preziva Ivanović, obzirom da se ona preziva Janković, odgovorila je da se dečak preziva Ivanović-Janković. Nakon što sam joj zatražila kopiju lične karte, sumnjajući da se uz sve i lažno predstavlja, više se nije javljala - izjavila je novinarka RTV Cetinje, Ivana Jabučanin.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)