NADZORNE KAMERE, DNK, GSP UREĐAJ... Pet dokaza koji osumnjičene za Dankino ubistvo mogu poslati na robiju

Novosti online

05. 04. 2024. u 22:23

DVOGODIŠNjA Danka Ilić iz Bora ubijena je, kako je to policija otkrila istragom, 26. marta u mestu Banjsko polje, a za njeno ubistvo osumnjičeni su Srđan Janković (50) iz sela Luka i Dejan Dragijević (50) iz sela Zlot, radnici JKP "Vodovod".

НАДЗОРНЕ КАМЕРЕ, ДНК, ГСП УРЕЂАЈ... Пет доказа који осумњичене за Данкино убиство могу послати на робију

FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/

Iako telo devojčice još nije pronađeno, Kurir otkriva pet krunskih dokaza koji monstrume šalju na robiju.

1. PRIZNANjE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je saopštio da je Danka Ilić ubijena i da su zbog ovog krivičnog dela uhapšena dva osumnjičena muškarca koja su priznala da su ubila devojčicu i rečila se njenog tela.

U svom obraćanju kasnije tog dana ministar unutrašnjih posloba Bratislav Gašić rekao je da policija ima njihove iskaze i da su oni priznali delo, ali da ima određenih odstupanja, odnosno da njih dvojica krivicu prebacuju jedan na drugog.

Foto: Tanjug

- Vozač je imao zakasnelu reakciju na poligraf. A suvozač je imao reakciju. Istog dana su oduzeta sva tri automobila. Dakle njihova vozila, i službeni auto. Sve podatke smo uzeli i sa branika, i iz unutrašnjosti. Njih dvojica su nas odveli do deponije da pokažu gde su bacili telo - rekao je ministar Gašić u svom obraćanju i dodao da su kasnija saznanja pokazala da je telo dva dana posle ubistva premešteno, a policija i dalje intenzivno radi na tome i traga

2. DANKIN DNK TRAG U KOLIMA I NA BLUZI OSUMNjIČENOG

Od osumnjičenog Jankovića oduzet je risiver sa kamera na njegovoj kući, ali i njegovo privatno vozilo marke "golf". Kako saznajemo tada je u njegovoj kući pronađena i bluza sa tragovima, koju je najverovatnije nosio kobnog dana.

- Na njegovoj bluzi pronađeni su tragovi, kao i na službenomn vozilu marke "fiat panda", ali i u njemu. Prema dostupnim informacijama biološki tragovi nestalog deteta nađeni su u automobilu "Vodovoda" koji su osumnjičeni vozili - kaže izvor iz istrage.

Sumnja se da je Janković, koji je bio na mestu suvozača kobnog dana, uzeo telo devojčice koja je bila u nesvesti, stavio je na alat u zadnjem delu automobila i rekao Dragijeviću da vozi na deponiju gde je bacio devojčicu.

- Prema nekim saznanjima i njihovim iskazima, telo je premešteno sa deponije, a policija pretražuje i Jankovićevo imanje kao i kolibu nedaleko od sela Luka.

3. BAZNE STANICE

U Banjskom polju je 26. marta, prema rečima ministra Gašića, registrovano 46.000 logova telefonskih brojeva.

- Toliko je bilo promena na baznim stanicama, uvezati, pregledati, da vidimo da li je neko majku pratio u tim trenucima, ili je ona komunicirala sa nekim - rekao je on u svom obraćanju. Međutim, analize su pokazali da su bazane stanice zabeležile da su se telefoni osumnjičenih u kritično vreme nalazili u Banjskom polju, odnonso mestu na kom se devojčici izgubio svaki trag.

- S tim u vezi zabeleženo je i kada i gde su se kretali osumnjičeni i to u kobnih 40 minuta koliko je Danka bila u Banjskom polju gde je stigla sa majkom i bratom, dok je nisu ubili i bacili na deponiju - pojašnjava izvor.

4. KAMERE

Već drugog dana utvrđeno je da se belo vozilo "fijat panda" kretalo ulicom u kojoj se nalazi pojata u koju je Ivana Ilić dovela Danku i sina, kao i još 16 vozila. Međutim, samo dva vozila su se vratila istim pravcem, među kojima i "panda".

- Nakon iscrpnog razgovora sa majkom, jer je dete bilo sa njom, ona je zapazila dok je tražila dete beli 'fijat panda' vozilo parkirano u blizini. Konstatovali smo da se radi o vozilu "Vodovoda" - rekla je major policije Bojana Otović Pjanović.

Foto: Printscreen/RTS

Devojčica je viđena u periodu 13.45 do 13.52, a vozilo "panda" je u 13.50 bilo ispred ulaza u kapiju. Devojčica je pre toga viđena na raskrsnici, druga kuća od placa gde je majka bila s detetom.

- Eliminacijom svih tih vozila koja su išla i izašla, ostalo je sporno vozilo 'panda'. Nakon zaustavljanja kod ulaza u kapiju, oni sedaju u vozilo, kreću se 30 do 40 metara niz ulicu, devojčica je bila sa desbe strane kolovozne trake bila, išli su na dole malom brzinom. Udarili su devojčicu, osumnjičeni suvozač stavio ju je u gepek gde je alat, odvezli su je do veštačke deponije - rekla je Otović Pjanović.

5. GPS uređaj (uređaj za praćenje)

Podaci sa GSP-a, koji se nalazio u vozilu "panda" jer se radi o službenom vozilu koje inače poseduje taj uređaj, pokazali su tačno vreme i putanju kuda su se kretali osumnjičeni pre i nakon što su udarili Danku službenim automobilom i koliko su se zadržali na deponiji.

Foto: Printscreen/Tanjug

- Bilo je simptomatično to da su 150 metara od mesta gde su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić prelazili pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu - rekao je ministar Gašić.

Poznati beogradski advokat Nemanja Govedarica za Kurir kaže da će pronalazak tela Danke Ilić definitivno razjasniti sve nedoumice vezane za slučaj, ali da je trenutno činjenični stanje sa dokazima dovoljan materijal da se formira slučaj protiv osumnjičenih.

- Nakon pronalaska tela devojčice sve će biti mnogo jasnije, ali svakako, uz ovakvo činjenično stanje sa dokazima, pogotovo ako je njen DNK pronađen u zadnjem delu automobila ili na tom alatu, više je nego dovoljno da se predmet formira sa ovakvom kvalifikacijom dela teškog ubistva - kaže advokat.

Advokat Marija Janković i advokat Dušan Todorović, navode da je kod ovako medijski ispraćenih predmeta zbog različitih informacija koje se svakodnevno plasiraju javnosti preuranjeno u ovoj fazi postupka govoriti o pravom činjeničnom stanju i donositi zaključke, ali uopšteno govoreći kod ovakvih događaja je najbitnije da se u fazi istrage na adekvatan način obezbede dokazi.

- Za dokazivanje ovakvih krivičnih dela bitno je postojanje DNK traga koji može biti početna indicija koja dovodi u vezu određena lica sa krivičnim delom. Takođe, i samo utvrđivanje kretanja određenih lica uz pomoć baznih stanica može ukazati na to da li su se okrivljeni nalazili na mestu izvršenja krivičnog dela. Stava smo da bi priznanje okrivljenih u tužilaštvu uz ovako izvedene dokaze i bez postojanja tela moglo biti dovoljno da se činjenično stanje utvrdi - kažu oni i dodaju:

- Svakako da bi pronalazak tela oštećene doprineo bržem i efikasnijem utvrđivanju činjeničnog stanja i uspostavljanju uzročno - posledične veze između radnji okrivljenih i nastanka štetne posledice odnosno smrti, a naročito što bi se na taj način moglo utvrditi vreme nastanka smrti od kojeg zavisi i pravna kvalifikacija dela. Ponavljamo da je ovo tek početna faza krivičnog postupka, te da predstoji izvođenje veštačenja, i to kako DNK veštačenja, veštačenja telefona okrivljenih, a ukoliko se pronađe telo oštećene i obdukcija tela.

Kako navode, ukoliko se utvrdi u toku postupka da su okrivljeni oštećenu lišili života automatski će se raditi o krivičnom delu teško ubistvo s obzirom da je članom 114 stavom 1 tačka 9 Krivičnog zakonika propisano da će se kaznom zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom kazniti lici koje liši života dete.

Danka Ilić, da podsetimo, nestala je 26. marta dok je bila sa majkom Ivanom Ilić i godinu dana starijim bratom na porodičnom imanju. Majka je otišla do automobila po vodu kad je devojčica išetala sa imanja i izašla na ulicu. Potraga za istinom trajala je 10 dana, a juče su uhapšeni osumnjičeni za njeno ubistvo, dok se za njenim telom i dalje traga.

Za volanom "fijat pande" bio je Janković, dok je Dragijević bio na suvozačevom mestu i kako se sumnja uzeo devojčicu i bacio je na deponiju u blizini mesta nesreće.

BONUS VIDEO: POTRESNE SCENE IZ BORA: Igračke i cveće za malu Danku - građani se opraštaju od ubijene devojčice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave