MALOLETNICI SVAKODNEVNO ČINE KRIVIČNA DELA: U poslednjem incidentu kod Plavog mosta trojica dečaka umalo da završe kobno

J.D.Lj.

11. 02. 2024. u 17:22

DVA dečaka od 14 i 15 i jedan mladić od 19 godina zadobili su povrede u tuči koja se sinoć dogodila kod Plavog mosta.

МАЛОЛЕТНИЦИ СВАКОДНЕВНО ЧИНЕ КРИВИЧНА ДЕЛА: У последњем инциденту код Плавог моста тројица дечака умало да заврше кобно

Foto: Shutterstock/Ilustracija

P.A. (14) najteže je povređen. On je u tuči zadobio nagnječenje mozga, šest ubodnih rana u predelu gluteusa i dve u leđa i ima posekotinu na ruci. Dečak je i dalje u teškom stanju i nalazi se u šok sobi i na intenzivnoj je nezi u beogradskom Urgentnom centru.

Teške povrede zadobio je i dečak A.A.R.(19) koji ima povrede glave, koje je kako se sumnja, zadobio od udarca palicom. I on se i dalje nalazi u Urgentnom centru i u stabilnom je stanju.

Treći dečak, F.B. (15) "prošao" je sa nešto lakšim povredama i on je prevezen u bolnicu u Tiršovoj.

Tuči je, prema prvim nezvaničnim podacima iz istrage, prethodila svađa. Onda su, oko 21,15 časova, u Ulici Vojislava Ilića, "proradili" palice i noževi.

Šta je uzrok ovog nemilog incidenta, utvrdiće istraga.

Međutim, posle teške tragedije koja se dogodila u beogradskoj osnovnoj školi u kojoj je 13-godišnji dečak usmrtio devetoro svojih školskih drugova i radnika obezbeđenja od

koje se javnost još uvek nije oporavila, gotovo svakodnevno svedoci smo da maloletnici, tako reći još deca, sve češće čine krivična dela i vrše nasilje jedni nad drugima. 

Tako, samo dan ranije pre tuče dečaka kod Plavog mosta, u centru Beograda dogodio se nesvakidašnji incident. Naime, pet devojčica, starosti od 13 do 15 godina je, 9. februara, oko 20 časova, uhvaćeno u krađi u jednoj prodavnici u centru Beograda, a jedna od njih razbila je nos i teško povredila radnika obezbeđenja, koji ima 70 godina.

Jedna od očevidaca ovog nemilog događaja, kaže da su devojčice bile "izuzetno bahate i nasilne" i tu informaciju, žena je čak podelila preko društvenih mreža:

- Oko 20 časova, pet devojčica uzrasta možda oko 13 ili 14 godina su uhvaćene u krađi u Čika Ljubinoj ulici, u centru grada - tvrdi pomenuta svedokinja. - Čovek iz obezbeđenja je primetio da kradu stvari i opomenuo ih je. Međutim, one su onda počele da ruše sve u radnji. Jedna od devojčica je razbila nos radniku obezbeđenja i kako se moglo čuti od radnice iz prodavnice, ogulila mu je skroz kožu sa nosa. Nakon izlaska iz radnje, jedna od devojcica je uzela staklenu flašu i razbila o staklo izloga.

Policija je došla po pozivu 15 -ak minuta posle incidenta, a devojčica koja je prebila radnika obezbeđenja je pobegla.

Ispostavilo se da su ona i još jedna drugarica, bile najnasilnije, dok su se ostale tri uglavnom, vrzmale okolo i po izlasku iz radnje, pokušavale da se sakriju od policije.

Kad je policija završila sa uviđajem i otišla iz prodavnice, te tri devojčice su se vratile nazad, ali su ubrzo pronađene u Knez Mihajlovoj i privedene. da li su u ruke policije "pale" i glavna akterka krađe i njena saradnica, još uvek je nepoznanica.

Ipak, ono što je najstrašnije je da je nekoliko prolaznika videlo šta se sve dešavalo, ali da niko od njih - nije reagovao.

ZAKON

Advokat Krsto Bobot objašnjava da propisi u Srbiji razlikuju mlađe i starije maloletnike:

- Mlađi su oni stariji od četrnaest, a stariji od šesnaest godina. Mlađima se mogu izreći vaspitne mere (ukor sudije, odlazak na terapiju u zdravstvenim ustanovama i savetovalištima ili pojačan nadzor koji vrši roditelj, staratelj ili socijalna služba) i on se može uputiti i u vaspitno-popravni dom. Starijim maloletnicima se pak, može izreći i kazna maloletničkog zatvora. Međutim, svi oni koji imaju ispod 14 godina, a počine bilo koje delo - ne podležu krivičnoj odgovornosti. Međutim, ovim problemom svakako, osim pravnika, najpre treba da se pozabave porodica, škola, psiholozi, sociolozi, celokupno društvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)