ODREĐEN PRITVOR OSUMNJIČENIMA ZA TRGOVINU LJUDIMA: Terali decu na prosjačenje, devojčicu prodali u inostranstvo radi udaje

Tanjug

12. 10. 2023. u 16:12

POSEBNO odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu odredilo je pritvor do 30 dana za pet osoba, pripadnika grupe osumnjičene da je terala decu uzrasta od pet do 11 godina na prosjačenje.

ОДРЕЂЕН ПРИТВОР ОСУМЊИЧЕНИМА ЗА ТРГОВИНУ ЉУДИМА: Терали децу на просјачење, девојчицу продали у иностранство ради удаје

Foto MUP

Pritvor im je određen zbog opasnosti od beksta, jer postoje osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Okrivljenima N.T., Z.M, J.M, N.M. i A.R. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima u produženom trajanju u saizvršilaštvu, a M.A. izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima u produženom trajanju pomaganjem.

MUP je ranije u saopštio da se sumnja da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe od avgusta 2020. do oktobra 2023. godine, na teritoriji Srbije, Nemačke i Francuske eksploatisali kroz prosjačenje veći broj dece uzrasta od 5 do 11 godina i jednu 37-godišnju državljanku Ukrajine, dok su jednu 18-godišnju žrtvu ovog krivičnog dela držali u položaju sličnom ropskom.

Osumnjičeni su eksploatacijom žrtava trgovine ljudima pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, a novac su koristili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Kako se navodi u saopštenju, pretresanjem njihovih stanova pronađeno je više mobilnih telefona i sim kartica, novac, dokumentacija o međunarodnim novčanim transakcijama, kao i USB memorije.

Tokom akcije hapšenja na više lokacija zatečeno je šestoro dece od 6 do 11 godina koja su zbrinuta u saradnji Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima i Centra za socijalni rad u Loznici, u skladu sa njihovim nadležnostima i načelom najboljeg interesa deteta.

BONUS VIDEO: 

AKCIJA ARMAGEDON, UHAPŠENI PEDOFILI: Mamili decu preko Fejsbuka i Instagrama, zaplenjeni računari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PEVAČICA OTKRILA DA SU JOJ DIJAGNOSTIKOVANA DVA NEUROLOŠKA POREMEĆAJA: Znam da ima toliko ljudi koji prolaze kroz isto