NESVAKIDAŠNJI POKUŠAJ KRIJUMČARENJA: Carinici osujetili pokušaj nelegalnog iznošenja majstorskih violina

J. L.

06. 06. 2022. u 10:38

CARINICI u saradnji sa pripadnicima granične policije na graničnom prelazu Horgoš, minulog vikenda, osujetili su pokušaj nelegalnog iznošenja iz zemlje 12 neprijavljenih violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine.

НЕСВАКИДАШЊИ ПОКУШАЈ КРИЈУМЧАРЕЊА: Цариници осујетили покушај нелегалног изношења мајсторских виолина

foto: Uprava carine

 Nesvakidašnji pokušaj krijumčarenja otkriven je u nedelju u ranim jutarnjim časovima kada je na prelaz pristigao putnički kombi, mađarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 39-godišnji srpski državljanin, mađarske nacionalnosti.

- Kombi se iz Bečeja uputio u Frankfurt, na pitanje carinika da li imaju nešto da prijave, putnici su izjavili da sa sobom nose samo lični prtljag, dok je vozač prijavio i jednu pošiljku koju je primio na prevoz. Kako je carinicima rekao da nije proveravao šta se u toj pošiljci nalazi, usledio je detaljan pregled - kažu u Upravi carina.

Ubrzo je utvrđeno da se u pomenutoj torbi, koju je vozač u Subotici primio na prevoz do Frankfurta, nalazilo čak 12 upotrebljavanih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci. U njoj su se našla i tri instrumenta iz 1872, 1936. i 1948. godine. Violina iz 1872. godine, stara 150 godina, na sebi ima oznaku ''Les Fits de J. Tournier Paris''. Kako je reč o specifičnoj robi, njenu vrednost nije bilo moguće utvrditi na licu mesta, već će ona biti poznata nakon stručnog veštačenja.

- Napominjemo da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu - podsećaju iz Uprave carina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu