DECA BEZBEDNA, RODITELJI SE UZAJAMNO OPTUŽUJU: U trci za informacijama u slučaju nasilja u Leskovcu izgubio se interes dece

I. MITIĆ

25. 11. 2021. u 21:38

RADNICI leskovačkog Centra za socijalni rad posetili su dvoje mališana, starih četiri i šest godina, koji su pretrpeli stravično nasilje od strane, kako se sumnja, njihove majke N. S., i utvrdili da su dobro i da su na sigurnom. O dečaku i devojčici, uz pomoć svojih roditelja, trenutno brine otac A. S. Ovaj Leskovčanin je objavio snimke nasilja nad decom, koji su šokirali javnost, pa se slučaj iz nadležnih institucija preselio u medije.

ДЕЦА БЕЗБЕДНА, РОДИТЕЉИ СЕ УЗАЈАМНО ОПТУЖУЈУ: У трци за информацијама у случају насиља у Лесковцу изгубио се интерес деце

Foto: Printscreen

- Niko ovde ne vodi računa o interesima dece, počev od roditelja do medija. Naši radnici su ih posetili i uverili se u to da su na sigurnom. Na njima se ne vidi da su istraumirana, ali sve ovo što se dešava u javnosti može da utiče na njihov razvoj i to bi svi prvo trebalo da imamo na umu - kaže Predrag Momčilović, direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu, koji ističe da slučajevi porodičnog i nasilja nad decom ne bi trebalo da se rešavaju, niti mogu da se reše u medijima. - Mediji samo prave dodatni problem, jer vrše pritisak na nadležne institucije i tako utiču na kvalitet njihovog rada i donošenje konačne i adekvatne odluke.

Snimak koji je zgrozio Srbiju otac mališana je predao Centru za socijalni rad i policiji 5. novembra. Na njemu se vidi kako majka brutalno udara i baca decu po sobi, navodno samo zato što su je probudili.

- Žena je odmah uhapšena, saslušana i predata Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu na dalje postupanje - rečeno nam je u Policijskoj upravi u ovom gradu.

Protiv N. S. podneta je krivična prijava "zbog sumnje da je učinila krivično delo nasilje u porodici na štetu svoje maloletne dece". Ona je, inače, zaposlena u Opštoj bolnici i protiv nje nije bilo pritužbi pacijenata. Iako je bilo oprečnih informacija, majci je zabranjena komunikacija sa decom, odlazak u njihov vrtić, a ne bi smela da bude u kontaktu ni sa pojedinim svedocima. U tužilaštvu kažu da je u toku preduzimanje dokaznih radnji nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka.

Devojčica i dečak, koji su pretrpeli nasilje, kako nezvanično saznajemo, živeli su u porodici u kojoj su već duže ozbiljno narušeni odnosi među roditeljima. Supružnici su se, navodno, i ranije međusobno prijavljivali policiji. Oboje su, navodno, dobijali zabrane prilaska jedno drugom, a njihovom voljom "nije se stizalo do krivične prijave".

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Leskovcu nam je rečeno da je N. S., pre nego što je dobila prijavu za nasilje nad decom, prijavila supruga zbog nasilja u porodici, a da je A. S. nakon toga za isto delo prijavio svoju suprugu.

ROČIŠTE TRAJALO SATIMA

Nezvanično saznajemo da su svi postupci po prijavama supružnika objedinjeni u jedan predmet, a da je danas održano i ročište koje je trajalo satima. Poznavaoci prilika ukazuju na to da ovaj slučaj, zbog poštovanja procedure, ne može i neće brzo dobiti svoj epilog, ali da će oni, za koje se bude dokazalo da su krivi, snositi sve zakonom predviđene posledice. O dobrobiti dece brigu će nastaviti da vodi leskovački Centar za socijalni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere