VELIKI PETAK U FRANCUSKOJ: Stotine vernika se moli i peva ispred Notr Dama, izgorelog u požaru pre tri godine (FOTO)

Tanjug

15. 04. 2022. u 17:41

STOTINE katoličkih vernika okupilo se danas, na Veliki petak da se zajednički mole i pevaju ispred katedrale Notr Dam u Parizu, tri godine nakon što je njen krov uništen u ogromnom požaru.

ВЕЛИКИ ПЕТАК У ФРАНЦУСКОЈ: Стотине верника се моли и пева испред Нотр Дама, изгорелог у пожару пре три године (ФОТО)

Foto: EPA

- Verujemo da ste vi ovde sa nama, pored nas, da nam vratite mir dok se nalazimo u srcu oluje - rekao je okupljenima rektor katedrale Patrik Šove na trgu ispred čuvenog zdanja, prenosi Rojters.

Šove je predvodio službu zajedno sa nadbiskupom Žoržom Pontijerom, koji je privremeno na čelu pariske nadbiskupije nakon što je Mišel Opti podneo ostavku krajem prošle godine.

Predsednik Emanuel Makron obećao je da će ponovo otvoriti crkvu za vernike do 2024. godine, kada se u Parizu održavaju Olimpijske igre.

Notr Dam, katedrala iz 12. veka, zatvorena je zbog restauracije pošto je požar 2019. uništio krov i srušio toranj na užas Francuza i turista, navodi britanska agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)