ITALIJANI SE RADUJU USKRSU: Apeninsko poluostrvo puno stranaca, građani planiraju da putuju za praznik (FOTO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

13. 04. 2022. u 18:25

OD početka pandemije ovo je prvi Uskrs koji večina Italijana neće provesti u papučama, odnosno kod kuće.

ИТАЛИЈАНИ СЕ РАДУЈУ УСКРСУ: Апенинско полуострво пуно странаца, грађани планирају да путују за празник  (ФОТО)

Foto: EPA

Uprkos poskupljenjima postoji ogromna volja da se izađe, druži, slavi, raduje, iako kovid nije nestao i kao oblak stoji iznad svih.

Statistika pokazuje da će oko 14 miliona Italijana (od 60 miliona stanovnika) krenuti na put za praznik. Većina od 89.5 odsto provešće praznik u Italiji, na moru, na planini, u gradovima umetnosti, neki će da se opredele za seoski turizam, ili u svojim vikendicama, kod rođaka ili prijatelja, mnogi će častiti sebe uskršnjim ručkom u restoranu. Samo njih 10.5 odsto planira da ide u inostranstvo.

Porodice su redukovale ne samo troškove putovanja, već i troškove za Uskrs, za 39 odsto, u odnosu na godinu pre korone, a zabrinutost za kućni budžet vlada kod čak 88 odsto stanovnika. Bernabo Boka iz Nacionalne federacije turizma kaže da još postoji strah kod građana od kovida (a stigao je i novi soj virusa), ali da su zaposleni u turističkim sektorima zadovoljni i sa ovakvim prisustvom turista, posle dve godine pauze i nemerljivih gubitaka. Iako se ova godina ne može meriti sa 2019. godinom, koja je bila rekordna – tada je za Uskrs negde putovao 21 milion Italijana.

Vratili su se strani turisti, Rim deluje krcat. Stigli su u sve krajeve Apeninskog poluostrva, najviše ih je u gradovima umetnosti, Firenca i „Galerija Ufici“ dostigli su rekordan broj posetilaca tokom marta, veći čak i od rimskog Koloseuma. U Veneciji, Napulju, na morskim destinacijama, u restoranima i barovima u večernjim satima jednog slobodnog mesta. Turisti su stigli sa severa Evrope, tu su Švajcarci, Nemci, Francuzi, Englezi, pa i Amerikanci, hotelski smeštaji su popunjeni između 80 i 90 posto. Iako ju to reč o dva ili tri noćenja, već je veliki broj gostiju rezervisao smeštaj za kraj aprila i 1. maj.

Iz sveta se stiže uglavnom avionom, ili brodom. Italijanske železnice beleže rekordan broj putovanja zbog visoke cene benzina sve manje građana se odlučuje da na put krene kolima.

S obzirom na to da je Italija dodatno popustila antikovid mere za ulazak u zemlju da bi omogućila strancima da dođu za Uskrs, savetuje se turistima širom sveta da pre polaska na put konsultuju italijanske konzulate zemalja odakle polaze o pravilima za ulazak kao i onim tokom boravka. Sasvim je izvesno da ko poseduje sertifikat odnsono zelenu sanitarnu kartu ( Italijani priznaju sve vakcine) neće imati problema da uđe u Italiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024