FENOMEN SEOBA KROZ DELA PREDIĆA, PAJE JOVANOVIĆA, EL GREKA...: U galeriji Matice srpske otvorena izložba o migracijama u umetničkim delima

J.S.

19. 02. 2022. u 10:50

NA svečanosti otvaranje izložbe "Migracije u umetnosti – Umetnost migracija" sinoć u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu,prvi put na jednom mestu prikazana su dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

ФЕНОМЕН СЕОБА КРОЗ ДЕЛА ПРЕДИЋА, ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА, ЕЛ ГРЕКА...: У галерији Матице српске отворена изложба о миграцијама у уметничким делима

Foto: GMS

Kroz tri glavna dela – pričom o čuvenoj istorijskoj kompoziciji „Seoba Srba“ Paje Jovanovića, širi kontekst migracija u istoriji evropske i svetske umetnosti i refleksiju aktuelne društveno-političke krize izazvane velikim migracijama u Evropi kroz savremenu umetničku produkciju, izložba Migracije u umetnosti – Umetnost migracija istražuje fenomen, razloge i efekte migracija na društva i pojedince.

Na sinoćnjoj svečanosti poklonicima umetnosti obratili su se dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica ove galerije i dr Sandro Debono, stručni savetnik, počasni direktor i osnivač muzeja MUZA na Malti a postavku je svečano otvorila Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Republike Srbije.

- Naša namera je da ovom izložbom ukažemo na složenost fenomena migracija, da podstaknemo na razmišljanje i prostor Galerije uspostavimo kao platformu za dijalog zasnovan na delima likovne umetnosti. Namera nam je i da ukažemo na važnost stvaralaštva slikara migranata u evropskim okvirima, ali i postavimo pitanje zbog čega je u aktuelnom trenutku odnos prema migracijama toliko negativan kad nas prošlost i umetnost demantuju – rekla je upravnica Palkovljević Bugarski.

Po rečima Sandra Debon, ovom izložbom balkanski i opšteprihvaćeni evropski narativi ponovo su povezani u zajedničke teme i ideje, zajednička putovanja i istoriju.

- Kako migracije poimamo kao putovanje identiteta, na kom neprestano preispitujemo ko smo i koja su naša iskustva, ovakvi projekti, kada se sve uzme u obzir, dokaz su da smo zapravo svi mi migranti –zaključio je Delbono.

Otvarajući izložbu ministarka Gojković istakla je da su pred publikom dela dvojice čuvenih srpskih slikara, Paje Jovanovića i Uroša Predića, zatim radovi slavnih evropskih umetnika: El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i brojnih savremenih stvaraoca iz regiona i sveta.Oni su nastali u različitim istorijskim periodima i okolnostima.

Gojkovićeva je podsetila da su velika pomeranja i preseljenja naroda donosila priliku za susretanje različitih tradicija i kultura, te da takvi spojevi u najvećem broju slučajeva oplemenjuju kulture, koje dolaze u dodir i daju umetnicima više mogućnosti za istraživanja i širenje njihovih stvaralačkih horizonta.

- Kada na ovim prostorima govorimo o seobama, mnogima su prve asocijacije dve velike seobe Srba u 17. i 18. veku, koje su poslužile i kao motiv za neka od dela koje možemo ovde videti, među kojima i jednu od najpoznatijih slika srpskih umetnika, „Seobu Srba“ Paje Jovanovića - naglasila je ministarka kulture.

Autorski tim izložbe čine: mr Danilo Vuksanović, msr Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija (Po)gledi ka migracijama. Eseji o fenomenu autora dr Alekseja Kišjuhasa, dr Branka Bešlina, mr Danila Vuksanovića, dr Sandra Debona, msr Jelene Ognjanović, Luke Kulića i dr Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecom, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle. Zahvaljujući New College Oxford i El Escorial iz Španije, ustupljene su reprodukcije umetničkih dela El Greka koje se mogu pogledati na izložbi u vidu video animacije.

Realizovana je u okviru programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture, a njeno održavanje omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kreira prostor za društveni dijalog, u okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana predavanja i diskusije svakog petka u 19 sati sati, dok će vikendom biti priređena autorska i stručna vođenja kroz izložbu. Kako bi se tema migracija približila deci i mladima, organizovaće se kreativne, dramske radionice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna