Feljton

EKSPO GARANCIJA ZA USPEH

* Zašto je izložba priređena u Londonu, pod zvučnim nazivom „Velika izložba industrijskih proizvoda svih nacija“ 1851. upiisana kao prva „Svetska izložba“ i ustoličena u zvaničnom spisku "Ekspo" svih vremena * Svetske izložbe "Ekspo" ne samo da su starije od Olimpijskih igara modernog doba, već su za stanovnike Zemljine kugle decenijama bile mnogo interesantnije, privlačnije i uzbudljivije * Kako je grandioznost i spektakularnost, velika živost i raznolikost ovih manifestacija započela 1867. na „Međunarodnoj izložbi“ u Parizu *Zašto je čuveni valcer "Na lepom plavom Dunavu“ velikog kompozitora Štrausa, koji je komponovan u Futogu , prvi put izveden na svetskoj izložbi u Parizu 1867. godine * Srbija ima dug istorijat predstavljanja na svetskim izložbama i ove godine slavi 127 godina od učešća na planetarnom sajmu 1887. u Belgiji * Kako se Japan posle "Ekspo" izložbe u Osaki 1970. predstavio svetu kao država u ekonomskom usponu i kao veoma organizovana zemlja * Koje sve vrste specijalizovanih "Ekspo" izložbi postoje?

Tekstovi

POSTALE SU MEĐUNARODNI DOGAĐAJI: U San Francisku  je 1915. bila izložba u vreme najveće ofanzive Nemačke  na Srbiju

POSTALE SU MEĐUNARODNI DOGAĐAJI: U San Francisku je 1915. bila izložba u vreme najveće ofanzive Nemačke na Srbiju

ODLUKE o održavanju velikih izložbi, pa i onih koje su dostigle rang EKSPO, u početku su donosile isključivo zemlje organizatori, koje su takve događaje želele da upotrebe za dalju promociju svojih ekonomskih uspeha i napredovanja, ponekad i za dostizanje pojedinih političkih ciljeva, a zemlje učesnice svojim prisustvom i angažovanjem su dokazivale važnost i osnovanost takvih stavova.

16. 01. 2024. u 18:00

SVETSKA IZLOŽBA DONOSI PROFIT I POSAO ZA SVE NAS: Srbija imala najveći broj glasova u sva četiri kruga glasanja za EKSPO 2027.

SVETSKA IZLOŽBA DONOSI PROFIT I POSAO ZA SVE NAS: Srbija imala najveći broj glasova u sva četiri kruga glasanja za EKSPO 2027.

DAN posle objave u medijima da će Beograd biti domaćin Međunarodne specijalizovane izložbe „Ekspo 2027“, na koncertu japanskog pijaniste u sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu 23. juna 2023, čestitke piscu ovih redova počeli su da direktno upućuju prisutni Japanci, diplomate iz Ambasade Japana i poslovni ljudi, predstavnici japanskih firmi u Srbiji.

14. 01. 2024. u 18:00