SRBIJA SPREMNA ZA OSAKU I BEOGRAD: EKSPO 2025. prilika da prikažemo mogućnosti u informacionim tehnologijama i predstavimo bogatu kulturu

Piše : Dragan MILENKOVIĆ

27. 01. 2024. u 18:00

SRBIJA je na vreme podnela prijavu za učešće na EKSPO u Osaki 2025. i biće među 153 zemlje i regiona, kao i 25 međunarodnih organizacija, koje će biti deo te velike manifestacije od 13. aprila do 13. oktobra 2025.

СРБИЈА СПРЕМНА  ЗА ОСАКУ И БЕОГРАД: ЕКСПО 2025. прилика да прикажемо могућности у информационим технологијама  и представимо богату културу

FOTO: Novosti

 Uz parolu Designing Future Society for Our Lives („Stvorimo društvo budućnosti za naše živote“) organizatori očekuju da ovaj događaj poseti 28 miliona ljudi iz svih zemalja sveta.

Ovo se, između ostalog, navodi u proglasu JBAS (Japanske poslovne asocijacije u Srbiji)  formirane 2015. od strane japanskih firmi koje imaju proizvodnju u Srbiji, ali čije su članice i više srpskih firmi koje posluju sa Japanom. Predstavnici japanskog biznisa u našoj zemlji su, naime, odlučili da od prvih objava o dobijanju uloge Specijalnog EKSPO 2027. za glavni grad Srbije, usko sarađuju sa srpskim vlastima, gradom Beogradom i srpskim poslovnim krugovima, kako bi Srbija bila što bolje predstavljena u Osaki u proleće 2025. iduće godine.

Japanske firme u našoj zemlji sarađivaće sa organizatorima EKSPO 2027. godine u Beogradu

Neuobičajena, ali veoma prijatna atmosfera, stvorena je odlukom japanskih firmi prisutnih u Srbiji, da svojoj zemlji domaćinu pomognu u svemu što je moguće, od praktičnih pitanja, kao što je nalaženje izvođača za izgradnju paviljona Srbije u Osaki, do prikupljanja informacija svih vrsta, rekao nam je Oliver Lepori, izvršni direktor te asocijacije. Japanske firme odlučile su, čak, da, uz JBAS, gospodin Takamasa Jano, dugogodišnji predstavnik firme „Micubiši“ u Srbiji bude „ambasador“ EKSPO 2025, u Osaki za našu zemlju i direktno pomogne svim našim institucijama, preduzećima, svima kome je to neophodno. Kada je formiran vladin tim zadužen za EKSPO u Osaki, napravljeni su dodatni dogovori i krenulo se sa radom.

I JAPANSKI privrednici, ali i predstavnici Srbije, ocenili su tada da je učešće Srbije na EKSPO 2025. u Osaki izvanredna prilika pružena našoj zemlji da zemljama učesnicima EKSPO prikaže svoje mogućnosti, od razvoja u informacionim tehnikama do plodova srpske kulture i da se na pravom mestu  promoviše kao budući dobar domaćin za Specijalizovani EKSPO u Beogradu 2027. godine.

Japanske investicije u Srbiji u ovom trenutku iznose 200 miliona evra, dok je razmena još relativno skromna i iznosi oko 400 miliona evra, ali je razvoj odnosa na ekonomskom planu postao toliko dinamičan, da stvarnost prestiže statističke podatke. Poseban iskorak u ekonomskim aktivnostima načinjen je u oktobru 2022, organizovanjem Poslovnog foruma Srbija-Japan u prostorijama Privredne komore Srbije, koji je okupio predstavnike čak 70 preduzeća iz Srbije i Japana.

Suorganizator ovog foruma bila je japanska trgovinska organizacija DžETRO (Japan External Trade Organization), koju je još 1952. osnovalo Ministarstvo trgovine Japana. Od 2003. DžETRO je postao nezavisna administrativna institucija, koja je prvo promovisala izvoz, kasnije i investicije, a sada pomaže i stranim firmama da lakše nastupe na japanskom tržištu.

SINHRONIZACIJA SA NORMAMA  EU

U MNOGIM projektima koji su toku u Srbiji, bez prevelike pompe, angažovani su Japanci. Krajem 2023. u završnoj fazi je bila izgradnja postrojenja za odsumporavanje blokova A3 – A 6 Termoelektrane "Nikola Tesla A". Odsumporavanje dimnih gasova vrši se vlažnim krečnjačkim postupkom. Izgradnju najvećim delom finansira Japanska agencija za međunarodnu saradnju (DžAJKA), a njihov rad biće usklađen i sa graničnim vrednostima Evropske unije. Postrojenja će, svakako, biti japanske proizvodnje.

VELIKU delegaciju DžETRO  primio je tada, 5. oktobra 2022. u velikoj sali Privredne komore Srbije predsednik Aleksandar Vučić, istakavši tom prilikom da „diversifikacija japanskih investicija u Srbiji prati promenu strukture ukupnog izvoza Srbije, dajući time snažan doprinos integrisanosti Srbije u evropske i globalne lance snabdevanja, naročito u auto industriji. Trenutno od tri vodeća proizvoda u srpskom izvozu u svet, čak dva dolaze iz oblasti proizvodnje komponenti za auto-industriju, u koju su uključeni japanski investitori“, rekao je tada Vučić.

Sa dolaskom ambasadora Akire Imamure, može slobodno da se kaže, da su dodatno pojačane aktivnosti i same ambasade u pokušaju da pomognu firmama iz Srbije da i pojedinačno i zajedno mogu da uspešnije nastupe na EKSPO 2025. u Osaki. Oliver Lepori iz JBAS  objašnjava da su kompanije kao "Tojo tijers" i "Nidek", osim toga što su počele sa proizvodnjom i izvozom svojih proizvoda iz Srbije, osnovale u gradovima u kojima posluju svoje razvojne centre, koji će sarađivati sa univerzitetima i tako omogućiti mladima iz Srbije da steknu znanja koja ne bi dobila samo u redovnoj nastavi. „Japanske kompanije u Srbiju donose najnoviju tehnologiju, visoke standarde, etiku poslovanja i podstiču transfer znanja“, kaže on.

Japanska fabrika guma u Inđiji izgradila je prošle godine solarnu elektranu

JAPANSKE kompanije, dok posluju u Srbiji, čine i konkretne poteze da ne samo olakšaju poslovanje sebi i svojim zaposlenima, već i da doprinesu okruženju u kome rade. Protekle 2023. godine japanska fabrika guma u Inđiji izgradila je solarnu elektranu, koja je dobila naziv „Taijo“ (Sunce) koja će pomoći da emitovanje ugljen- -dioksida u atmosferu bude smanjen za 200.000 tona dok elektrana bude radila. Elektrana je izgrađena da bi proizvodnja guma bila što je moguće ekološki prihvatljiva i „ugljenično neutralnija“. Projekat je podržala UNDEP Srbija, preko „Pravedne zelene tranzicije i dekarbonizacije u Srbiji“ koji finansira vlada Japana.

Važan je i projekat upravljanja otpadom u Beogradu, konkretno na lokalitetu deponije Vinča, gde su, kako je objavila kompanija "Beo čista energija", angažovani konzorcijom japanske firme "Itoću" i francuske grupe "Veolija". Grade se objekti sa postrojenjima za proizvodnju energije iz otpada snage 103 MV, sa iskorišćavanjem deponijskog gasa i prečišćavanjem procednih voda, a reciklažom otpada sa građevina obezbeđuje se materijal za puteve. Ta postrojenja smanjiće zagađenja u Beogradu i doneti i materijalne koristi u sledećih dvadeset pet godina.

KRAJ

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)