BUTKICE NA POLICE EU: Ministar poljoprivrede najavio izvoz svinjskog mesa

J. SUBIN

22. 01. 2021. u 15:25

DO kraja godine očekuje se početak plasmana svinjskog mesa iz Srbije na tržište EU. Prvi put posle 30 godina.

БУТКИЦЕ НА ПОЛИЦЕ ЕУ: Министар пољопривреде најавио извоз свињског меса

Foto AP

Kako je najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, naša zemlja je uspešno zaustavila širenje afričke kuge svinja, koja je bila kod domaćih i divljih životinja, na podrčju Pirotskog i Borskog okruga.

- Tu smo je zaustavili, uspeli smo da saniramo i sada nemamo velikih problema - kazao je Nedimović. - Stvoreni su i uslovi za izvoz goveđeg mesa i jaja iz Srbije na veća tržišta. Prošle godine je za 70 odsto pala potrošnja goveđeg mesa, a oko 20 odsto je manja kupovina svinjskog. Nisu radili hoteli i restorani, a sada se nastoji da se otvore neke nova tržišta za izvoz.

Prema rečima ministra, radi se na 49 projekata, za sisteme za navodnjavanje na prostoru Vojvodine i centralne Srbije. Vreme je ozbiljnih klimatskih promena, a suština je da imamo što više vode, jer to znači i bolji kvalitet proizvoda, veći prinos, ali i zaradu.

- U razvoj sistema za navodnjavanje biće uloženo oko 100 miliona dinara, uključujući i Frušku goru - nagovestio je Nedimović. - Vlada Srbije donela je odluku o upućivanju 600 miliona dinara, na prostore lokalnih samouprava ugroženih od poplava.

Poljoprivredna proizvodnja u 2020. porasla je pet odsto u odnosu na 2019. koja je bila rekordna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!