NACIONALNA ALIJANSA ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ SPROVELA ANKETU U PRIVATNOM, JAVNOM I CIVILNOM SEKTORU: Siva ekonomija smeta poslovanju

G. V.

04. 03. 2024. u 11:18

UNAPREĐENjE javnih finansija, borba protiv sive ekonomije i bolji uslovi za preduzetnike i inovacije trebalo bi da budu u vrhu liste prioriteta nadležnih institucija u 2024. godini. Na taj način bi se olakšalo poslovanje u Srbiji. Ovo je pokazala anketa članova Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz privatnog, javnog i civilnog sektora, a kao najveće izazove za privredu u narednom periodu, predstavnici sva tri sektora vide u dostupnosti radne snage i rastu cena.

НАЦИОНАЛНА АЛИЈАНСА ЗА ЛОКАЛНИ ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ СПРОВЕЛА АНКЕТУ У ПРИВАТНОМ, ЈАВНОМ И ЦИВИЛНОМ СЕКТОРУ: Сива економија смета пословању

Foto: Goran Čvorović

Civilni i javni sektor su nešto više zabrinuti zbog rasta tenzija i novih sukoba u Evropi i svetu, dok sami privrednici kao izazov ističu visoko opterećenje zarada porezima i doprinosima.

- Privreda ponovo kandiduje sivu ekonomiju kao prioritetan zadatak na kojem bi javna uprava morala da radi u 2024 - kaže Dragan Penezić, predsednik Skupštine NALED. - Zato je važno da se nova Vlada formira u što kraćem roku, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem mera iz Programa za suzbijanje sive ekonomije kao što su reforma neporeskih nameta, brži povraćaj PDV, regulisanje fleksibilnih oblika rada, jačanje kapaciteta inspekcija i podsticanje bezgotovinskih plaćanja.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 65 odsto anketiranih iz privrede zadovoljno saradnjom sa institucijama u prethodnoj godini. Kao primere najbolje prakse ističu Ministarstvo finansija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Poresku upravu.

- Kao ključne resore u budućoj Vladi privrednici vide ekonomiju, finansije i životnu sredinu, dok civilni sektor uz ekonomiju u prvi plan stavlja obrazovanje, mlade, rudarstvo i energetiku - ističe Penezić.

Pozitivnu ocenu poslovnom ambijentu u 2023. godini dalo je 64 odsto ispitanika, dok 36 odsto nije zadovoljno okruženjem. U privatnom sektoru, pozitivnu ocenu dalo je čak 72 odsto anketiranih, u javnom 81 odsto, dok je u civilnom taj procenat najniži - 41 odsto.

Kada je reč o očekivanjima u 2024, u privatnom sektoru svaki peti ispitanik očekuje poboljšanje uslova poslovanja, a većina smatra da neće biti promena. U organizacijama civilnog društva (OCD) samo 10 odsto očekuje poboljšanje, dok je javni sektor najoptimističniji - 57 odsto smatra da će poslovni ambijent biti unapređen. Iako vide inflaciju kao izazov, 52 odsto ispitanika očekuje njeno usporavanje ove godine, dok 32 odsto smatra da će ostati na istom nivou kao lane. Povećanje broja zaposlenih očekuje više od polovine anketiranih.

Takođe, 53 odsto lokalnih samouprava koje su učestvovale u anketi navelo je da planira da uvede neke od mera podrške privredi, pretežno subvencije, odnosno podizanje zaposlenosti kroz podsticaje. Prosečan budžet anketiranih opština za privredu u 2024. iznosi oko 264 miliona dinara, odnosno 2,2 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja