BIĆE DIZEL JOŠ SKUPLJI: Smanjen uvoz američkog goriva u Evropu diže njegovu cenu

E.B.T.

28. 02. 2024. u 16:37

SITUACIJA na evropskom tržištu dizela se komplikuje, zbog pada proizvodnje u američkim rafinerijama i poremećaja u globnoj trgovini, a to će usloviti dalje poskupljenje ovog goriva. Te okolnosti će se odraziti i na cene na srpskim pumpama. Sve što se dešava sa naftom i naftim derivatima na globalnom i evropskom nivou utiče i na naše tržište.

БИЋЕ ДИЗЕЛ ЈОШ СКУПЉИ: Смањен увоз америчког горива у Европу диже његову цену

Arhiva

Uvoz derivata iz SAD u Evropu je prepolovljen ovog meseca. Kako prenosi Rojters, sa 11,4 miliona barela, koliko je dizela iz Amerike stiglo na Stari kontinent u januaru, plasman je u februaru pao na 6,65 miliona barela. EU se ranije oslanjala na uvoz derivata iz Rusije, a uvođenje embarga na rusko gorivo lane 5. februara, stvorilo je probleme sa snabdevanjem evropskog tržišta. Te količine se moraju nadoknaditi uvozom iz drugih delova sveta.

Osim teškoća u obezbeđivanju američkog dizela, problem je i sa drugim evropskim dobavljačima na Bliskom istoku i u Aziji. Oni su primorani da zbog napada Huta na brodove izbegavaju Crveno more, pa idu preko Rta dobre nade, što je dovelo do velikih kašnjenja i učinilo tu trgovinu manje profitabilnom.

Cene dizela su u severozapadnoj Evropi stalno rasle tokom februara, prosečno na više od 118 dolara po barelu, u poređenju sa 109 dolara koliko su iznosile prošlog februara.

Tržište nafte i naftnih derivata su dva odvojena tržišta, a okolnosti utiču da cene dizela rastu brže nego crnog zlata.

Na našim pumpama je dizel u poslednjih mesec i po dana poskupeo 12 dinara. Tako se litar ovog goriva 12. januara prodavao po ceni od 194 dinara, a sada je 206 dinara.

Vlada Srbije je produžila važenje Uredbe o ograničenju cene derivata nafte za još šest meseci. Ova mera je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno. Inače, cena goriva na našim pumpama se utvrđuje jednom nedeljno po formuli koja se zasniva na poslednjoj ceni po kojoj se trguje naftnim derivatima na referentnoj berzi u Mediteranu, a uključuje i troškove transporta, kao i kurs dolara prema dinaru.

Kapaciteti proizvodnje u američkim rafinerijama su sa skoro 93 odsto na početku godine, pali na 80,6 procenata ovog meseca, što je najniža stopa od decembra 2022. godine. I zalihe naftnih derivata u SAD imaju silazni trend pet nedelja zaredom. Zato manje količine stižu do EU. Na cene goriva na evropskom tržištu utiče i poskupljenje prosečnih marži za preradu dizela i benzina u Evropi, koje su skočile na najviši nivo u januaru.

Kada je u pitanju nafta, kako piše ugledni portal Oilprice, njena cena se tokom većeg dela februara držala iznad 80 dolara po barelu, sa znacima koji upućuju na zaoštravanje na tržištu, jer se nastavlja smanjenje proizvodnje OPEK+ i preusmeravanje tereta sa Crvenog mora i Sueckog kanala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI RUSI? Skandalozno izvinjenje reprezentativca Albanije koji je prostački vređao Srbiju