POSEBAN JAVNI POZIV ZA 18.000 DINARA PO HEKTARU: Upis u registar eAgrar na osnovu izjave posle izmene zakona

M.N.S.

20. 02. 2024. u 14:42

NA PLATFORMI eAgrar trenutno nije predviđeno dodavanje posebne Izjave o obrađivanju zemljišta, već osnov za subvencije može biti isključivo samo dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu ili komasaciji, ali je u toku rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja će omogućiti da se poljoprivrednicima dozvoli upis u Elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), na osnovu posebne izjave overene kod notara, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede.

ПОСЕБАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА 18.000 ДИНАРА ПО ХЕКТАРУ: Упис у регистар еАграр на основу изјаве после измене закона

Foto: Tanjug

Reč je o posebnoj izjavi koja je overena kod notara i data pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, kojom garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere, objašnjavaju u ministarstvu.

- Za te poljoprivrednike će nakon izmene zakona biti raspisan poseban, drugi javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji, te će i oni biti u mogućnosti da dobiju ovu vrstu subvencije - navode iz ministarstva.

Prema Pravilniku o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, promeni podataka i obnovi registracije, elektronskom postupanju, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednog gazdinstva osnov korišćenja i upisa zemljišta u eRPG trenutno predstavlja vlasništvo, ugovor o zakupu ili komasacija.

Pomenuti predlog izjave o obrađivanju zemljišta, tačnije izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, biće razmatrane u narednom periodu, odnosno po formiranju Vlade.

Tom izjavom poljoprivrednici garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju, što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama tokom provere.

- Apelujemo na poljoprivredne proizvođače da sačekaju do donošenja pomenutih izmena i dopuna Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojima će tačno biti precizirani uslovi i načini shodno zakonskim regulativama - navodi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)