UKRAJINA TVRDI: Naš izvoz poljoprivrednih proizvoda ne šteti tržištima EU

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 02. 2024. u 23:16

UKRAJINSKI izvoz poljoprivrednih proizvoda kroz istočnu Evropu nije poremetio ova tržišta uprkos protestima poljoprivrednika, a slanje pošiljki takve robe preko Crnog mora trebalo bi da umanji njihovu zabrinutost, rekao je danas ukrajinski zvaničnik.

УКРАЈИНА ТВРДИ: Наш извоз пољопривредних производа не штети тржиштима ЕУ

Brod "Razoni" uplovio u Sirijsku luku, Foto AP

Zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Taras Kačka priznao je da je porast izvoza kroz istočnu Evropu, nakon što su ratna dejstva ometala isporuke morem, doveo do bojazni i kritika da ukrajinski proizvodi ne ispunjavaju standarde bezbednosti hrane EU, preneo je Rojters.

-Za nas je to čudno, jer smatramo da ni jednim proizvodom ne istiskujemo poljoprivrednike iz EU na njihovim tržištima, rekao je on na marginama sastanaka u Briselu.

Susedi Ukrajine u Evropske unije - Bugarska, Mađarska, Poljska, Rumunija i Slovačka - žalili su se da je uvoz ukrajinske robe poremetio njihova tržišta, što je dovelo do protesta poljoprivrednika i prevoznika.

Evropska komisija je zbog toga pre dve nedelje predložila mere za ograničavanje ukrajinskog izvoza živine, jaja i šećera, s mogućim privremenim ograničenjima i na druge poljoprivredne proizvode kao što su žitarice.

Predlog zahteva odobrenje vlada zamelja Evropske unije i Evropskog parlamenta.

Kačka je rekao da EU treba da ubedi poljoprivrednike i političare da carine ili kvote nisu neophodne.

-Ono što treba da uradimo je da poštujemo pravila EU u proizvodnji, rekao je Kačka i izrazio nadu da bi rešenje moglo da bude pronađeno do kraja 2024. godine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave