TURISTI KRUZERIMA POHRLILI U SRBIJU: Našu zemlju sa reka obišlo više od 180.000 gostiju

E.B.T.

28. 12. 2023. u 16:11

SRBIJU je ove godine sa kruzera posetilo 182.765 turista, što je za 35 odsto više nego lane. Zabeleženo je 1.405 pristajanja kruzera, a najviše ih ostvareno je u Beogradu, 566, zatim u Novom Sadu, 372, u Donjem Milanovcu, 268 i Golupcu, 177.

ТУРИСТИ КРУЗЕРИМА ПОХРЛИЛИ У СРБИЈУ: Нашу земљу са река обишло више од 180.000 гостију

Foto TO Grad Sremska Mitrovica

Ovo je danas objavila Agencija za upravljanje lukama, ističući da su osim dobrih rezultata, ovogodišnju sezonu obeležila otvaranja tri nova međunarodna pristaništa, i to u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, pa ih Srbija sada ima 10.

Kada je reč o broju putnika sa kruzera, Srbija je treća zemlja u Dunavskom regionu, posle Austrije i Mađarske, a našu zemlju sa reka obilaze turisti iz celog sveta - Amerike, Kanade, Meksika, Azije, zapadne Evrope.

- Njihova potrošnja godišnje iznosi oko 3,5 miliona evra, a procenjuje se da su indirektni prihodi od kruzinga, usluge rominga, ulaznice za muzeje, hrana i piće, duplo veći – ističu iz Agencije. - Radi potpunijeg iskorišćavanja nautičkih potencijala naše zemlje inicirali smo razvojni projekat "Zaplovi Srbijom", a u sklopu njega planirana je izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa u Sremskim Karlovcima, Apatinu, Banoštoru i Velikom Gradištu, Ram. Planirana je i izgradnja pet marina na Dunavu i razvoj domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)