CILJANA ULAGANJA BRIŠU RAZLIKE MEĐU REGIONIMA: Intervju - Ministar Edin Đerlek, zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Srbij

D. Stojaković

13. 11. 2023. u 09:39

NOVA metodologija i nova jedinstvena lista razvijenosti gradova i opština, koju smo izradili, pruža nam objektivnu sliku stanja naših lokalnih samou­prava, što je presudno važno u pogledu ciljanih ulaganja i dodatnog sma­njivanja razlika između i unutar naših regiona.

ЦИЉАНА УЛАГАЊА БРИШУ РАЗЛИКЕ МЕЂУ РЕГИОНИМА: Интервју - Министар Един Ђерлек, задужен за равномерни регионални развој Србиј

Foto ATA Images

Verujem da će nova me­todologija i nova jedin­stvena lista JLS, biti usvojene na Vladi kada se steknu uslovi za to, naročito zbog činjeni­ce da se još upravljamo prema metodologiji iz 2014, koja je zastarela, a ona je ključna za usmera­vanje investicija i cilja­na ulaganja te predstavlja osnovni instrument re­gionalne politike.

Ovo u intervuju za "Novosti" ističe Edin Đerlek, ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj.

Kojim opštinama je potrebna dramatično veća pomoć?

- Ono što me raduje jeste da nova metodologija na kojoj smo radili pokazuje da imamo manje nerazvije­nih opština u Srbiji ne­go ranije što je još jedan od rezultata dobrog vođe­nja države i dobrog rada Vlade. Dodatna pomoć je potrebna nerazvijenim i devastiranim opštinama. Neophodan nam je strate­ški program za područja i opštine sa posebnim razvojnim problemima, koji su permanentno već pet decenija suočeni sa nerazvijenošću. Radi se o homogenoj grupi pri­graničnih opština koje se nalaze u Sandžaku, jugu Srbije, uključujući kon­taktne opštine prema AP Kosovu i Metohiji. Tu nam je neophodan potpuno nov podsticajni mehani­zam kako bismo pomogli tim opštinama u preva­zilaženju višegodišnje nerazvijenosti.

Da li ste za godinu i po rada u Vladi Srbije uspeli da završite sve što ste planirali?

- I više od toga, zavr­šili smo više nego što je iko očekivao u jako kratkom periodu. Sufi­nansirali smo više od 90 razvojnih projekata širom Srbije u manje ra­zvijenim regionima kroz Program podsticanja re­gionalnog rasta, koji je usvojen na Vladi krajem aprila ove godine, od kada faktički raspola­žemo budžetom, što zna­či za svega šest meseci. Unapredili smo koordi­naciju subjekata regio­nalnog razvoja, ojačali kapacitete lokalnih sa­mouprava i regionalnih razvojnih agencija kroz spomenute projekte koje su u partnerstvu zajed­nički realizovali.

Da li je i kako moguće smanjiti razlike između juga i severa zemlje i pogotovo prestonice?

- Ulaganjem države u različite krajeve naše zemlje i rekordnim in­vesticijama, naročito onim efikasnim, uspeli smo da zaustavimo trend rasta razlika između i unutar naših regiona, i da te razlike delimično smanjimo što je značajan iskorak u procesu rav­nomernog regionalnog razvoja, a što nam potvr­đuju podaci Republič­kog zavoda za statistiku. Naravno, to ne znači da smo postigli cilj, ali se postepenim i sigur­nim koracima krećemo ka njemu. Neravnomerno­sti između juga i severa zemlje su dugogodišnje i nasleđene. Dobro je što se sada država ozbiljno bavi tim pitanjem i što u Vladi imamo resor za­dužen za tu oblast. Da bismo dodatno smanjili razlike između prestoni­ce i ostalih regiona, mo­ramo još više ulagati u pokretače rasta i razvoja, a to je unapređivanje po­slovne infrastrukture, privlačenje novih efi­kasnih investicija u na­še regione, podsticanje dinamičkih preduzeća, otvaranje novih radnih mesta, p o d s t i c a nj e izvoza, kao i ulaganje u obra­zovanje i ino­vacije.

Šta očekujete od izbora 17. decembra?

- Očekujem dobar re­zultat uprkos velikom gubitku koji smo doži­veli kao stranka smrću dugogodišnjeg lidera, akademika muftije Mu­amera Zukorlića. Stran­ka je prošla kroz jednu bolnu tranziciju koja je bila neminovna. Sada, na čelu sa Usamom Zukorli­ćem, nastavljamo poli­tiku koju je vodio i sam muftija, a to je politika pravde i pomirenja, po­litika odgovornosti i rada isključivo u inte­resu građana lišena sva­kog ličnog interesa, po­litika časti i poštenja te politika konkretnih rezultata koje smo, veru­jem, pokazali i dokazali našim učešćem u Vladi, od čega su svi građani Srbije imali koristi.

Kandidovali ste se za gradonačelnika Novog Pazara. Šta nudite građanima?

- Građani će birati iz­među daljeg propadanja i urušavanja ili rasta, razvoja i vraćanja sjaja Novom Pazaru, koji naš grad zaslužuje. To znači čistiji, zdraviji, lep­ši grad u kojem građani bolje i kvalitetnije žive, u kojem žele da ostanu i u kojem vide svoju buduć­nost. Da bi to imali, mora se promeniti vlast koja Novom Pazaru nije donela ništa osim devastacije, lošeg kvaliteta života i masovnog iseljavanja, naročito mladih koji ne­maju apsolutno nikakvu perspektivu u ovom gra­du. Siguran sam da svojim znanjem, iskustvom, posve­ćenošću, kontaktima koje sam stekao širom sveta i iskrenom brigom za No­vi Pazar, zajedno sa svim sposobnim, časnim i do­bronamernim ljudima, bez obzira na stranačku pri­padnost, mogu da doprine­sem da preporodimo naš grad. Ubeđen sam u to!

Pomirenje i saradnja su obaveza

ZAHVALjUJUĆI Ištvanu Pastoru, odnosi Mađarske i Srbije uprkos teškoj istoriji su postali odlični. Možete li vi biti spona da Srbi i Bošnjaci počnu više da sarađuju i planiraju budućnost, i ne budu taoci prošlosti?

- Pastor je bio pre svega veliki čovek, a potom i veliki političar koji je mnogo uradio za mađarsku nacionalnu zajednicu i koji je produbio prija­teljstvo između Srbije i Mađarske.

Komparacija te vrste mi svakako impo­nuje i iskreno verujem da, uprkos svim ranama u prošlosti, odnose između Bošnjaka i Srba ne samo da možemo popraviti, već je to i naša obaveza. Pomirenje, saradnja i planiranje zajedničke budućnosti nema alternati­vu ako su nam naši građani na prvom mestu i ako želimo socijalno i eko­nomsko blagostanje u čitavom regionu. Međutim, to je nemoguće postići bez suštinskog ozdravljenja naših odnosa koji se mogu graditi isključivo na temeljima odgovorne i ozbiljne politike. Ako lično budem ta spona, kako vi sugerišete, ili na bilo koji način doprinesem tom cilju, smatraću svo­ju političku misiju ispunjenom bar jednim delom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)