ZA MORAVSKI KORIDOR JOŠ 700.000.000 €: Srbija pozajmljuje dodatna sredstva za izgradnju jedne od najznačajnijih saobraćajnica

E. B. T.

19. 10. 2023. u 13:45

DRŽAVA planira da pozajmi dodatna sredstva u iznosu do 700 miliona evra za izgradnju Moravskog ko­ridora, jedne od najzna­čajnijih saobraćajnica, koja povezuje centralne delove naše zemlje sa dva najvažnija putna pravca koridorima 10 i 11. Ovaj novac biće upotrebljen za finansiranje građe­vinskih usluga američ­ko-turskog konzorcijuma "Behtel-Enka", a sredstva će koristiti preduzeće "Koridori Srbije".

ЗА МОРАВСКИ КОРИДОР ЈОШ 700.000.000 €: Србија позајмљује додатна средства за изградњу једне од најзначајнијих саобраћајница

Foto S. Babović

To je predviđeno Pre­dlogom Zakona o potvr­đivanju Ugovora o kre­ditu, koji će se uskoro naći pred poslanicima. Kako se navodi u obra­zloženju tog dokumenta, izgradnjom ove saobra­ćajnice biće povećana dostupnost opštinskim centrima, privrednim zonama i turističkim destinacijama, i biće značajno unapređen ra­zvoj tog dela Srbije.

- Budući auto-put pove­zivaće sva veća naseljena mesta u regionu Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trste­nik, Vrnjačku Banju, Kra­ljevo i Čačak - ističe se u predloženom aktu.

- Mo­ravski koridor je od izu­zetnog strateškog značaja za Srbiju, kako za povezi­vanje i veću mobilnost unutar naše zemlje tako i zbog regionalnog značaja. Očekuje se da će poveća­nje konkurentnosti pri­vrede dela Srbije, koji će se Moravskim kori­dorom povezati sa međunarodnim saobraćajnim koridorima, biti praće­no kroz indikatore pri­vrednog i društvenog ra­zvoja povezanih lokalnih samouprava - povećanje vrednosti BDP, povećanje broja novih privrednih subjekata, razvoj turizma i slično.

Država je do sada uzela dve pozajmice za izgrad­nju Moravskog koridora, jednu od 431,68 milio­na evra, i drugu, čiji je prvobitni iznos sa 400 povećan na 500 miliona evra. Treći kredit do 700 miliona evra, kako se na­vodi u dokumentu, Srbija uzima preko J. P. Morgan SE, kao agenta i J. P. Mor­gan Chase Bank, kao pr­vobitnog mandatnog vodećeg aranžera i Banco San­tander, Cre­dit Agricole Corporate and Invest­ment Bank i ING Bank, kao mandat­nih vodećih aranžera i određenih drugih fi­nansijskih institucija, kao prvobitnih zajmodavaca, uz osiguranje od strane Multilateralne agencije za garantovanje investicija, koji je pot­pisan u Beogradu 26. sep­tembra ove godine.

Foto S. Babović

Moravski koridor bi­će dug 112 kilometara i spajaće auto-puteve "Mi­loš Veliki" i Beograd- Niš, odnosno dve petlje - Preljina i Pojate. Grad­nja ove saobraćajnice po­čela je u decembru 2019. godine. Kako je najavlje­no, to će biti najmoder­niji i najširi auto-put u Srbiji. Povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički sa korido­rima 10 i 11, kao i sve veće gradove centralne Srbije gde živi više od pola miliona ljudi. Ta­kođe, Moravski koridor će trajno rešiti pitanje poplava, jer će biti re­gulisani tokovi reka u ovom delu Srbije, a pre svega Južne i Zapadne Morave.

Ovu saobraćajnicu či­ne tri deonice, Pojate- Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani od 53,88 kilometara i Adrani- Mrčajevci-Preljina koja je duga 30,66 kilometa­ra. Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilome­tara na čas, a imaće 11 petlji, 71 most, 23 nadvo­žnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust. Izgradnja Moravskog koridora je najvažnija za širenje in­dustrijskih zona, dovođe­nje stranih investitora i razvoj tog kraja.

Veći prihodi i za budžet

U OBRAZLOŽENjU predloženog ugovora o kreditu, navodi se da će se efekti koji se očekuju od izgradnje Moravskog koridora pratiti kroz sledeće pokazatelje - poboljšanje pristupa i povezivanja delova Republike Srbije sa međuna­rodnim saobraćajnim koridorima 10 i 11, vremenske uštede, snižavanje troškova transporta i poboljšanja pristupačnosti, po­većanje bezbednosti saobraćaja na celokupnoj mreži auto-puteva u Srbiji. Osim toga, pratiće se i kroz pozitivan uticaj na saobraćajne tokove i regi­onalnu povezanost koje će povećati prihod u budžet Srbije i intenzivirati komercijalne aktivnosti na izgrađenim putnim tokovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!