MARKETI JEFTINIJI, ALI SA TEZGE ZDRAVIJE! Reporteri "Novosti" obišli pijace da vide da li su domaćice počele da nabavljaju za zimnicu

M. Arsić

26. 09. 2023. u 15:12

NOVO doba nametnu­lo je i nove navike. Dok su naše bake krajem septembra uveliko spremale domaću zimni­cu, danas se čak i domaća može pronaći na tezgi. Kuvati paradajz ili aj­var? Spremati turšiju? Ili sve to kupiti na tezgi ili marketu, glavna je ne­doumica današnjeg doba, kada je u pitanju pravljenje zaliha za zimu.

МАРКЕТИ ЈЕФТИНИЈИ, АЛИ СА ТЕЗГЕ ЗДРАВИЈЕ! Репортери Новости обишли пијаце да виде да ли су домаћице почеле да набављају за зимницу

Foto M. A.

Prodavci na pijacama nemaju isto mišljenje. Jedni tvrde da je lane bila bolja sezona, drugi da je ova bolja. Kako bilo, domaćice stidljivo naba­vljaju povrće za pravljenje domaće zimnice.

Jedno je sigurno, pro­izvodi sve skuplji i cene su skočile u od­nosu na prošlu godinu, građani su primorani da kupuju sa­mo najosnovnije. Ništa se ne kupuje na veliko već za dnevni trošak, a roba pro­pada, istakli su prodavci.

- Slabo žene kupuju, ne­ma danas mnogo domaći­ca, nemaju vremena, a ni uslove jer uglavnom žive po stanovima - rekla je jedna gospođa koja već de­ceniju drži tezgu na pija­ci u Miri­jevu.

Još jedan od ra­zloga je i š t o je na akciji u mar­ketima zimnica po­voljnija, mada mnogi prodavci ističu da kvalitet industrijskih proizvoda ne može da se meri sa onima iz kuhinje.

- Nažalost, sve se sve­lo na uvoznu robu, ima mnogo marketa ali ono što volimo da jedemo iz prodavnice ne može biti isto kao domaće - u ovome su složni svi prodavci na pijacama.

Na beogradskim tezga­ma ima i manjih i većih teglica ajvara ali se ce­ne uglavnom kreću od 800 do 1.100 dinara, dok se u trgovinskim lancima na sniženju može naći pri­lično jeftinije i to pa­kovanja od 170 do 390 di­nara. Paprika na pijaci ide i do 300 dinara, ali ima i onih jeftinijih od 100 do 150 dinara, sve za­visi od kvaliteta, dok se u marketima može naći za 220 dinara.

Kada je reč o zimnici, malo bolja vrsta paradajza, volovsko srce na pijacama košta od 300 do 350 dina­ra, dok se običan paradajz može naći i za 150 dinara. U marketima cena paradaj­za je oko 220 dinara. Cena flaše mlevenog ili kuva­nog paradajza na tezgama je od 350 do 500 dinara, u za­visnosti od gramaže, dok se u trgovinskim lancima paradajz sok može naći za mnogo manje para.

Cena luka je oko 200 di­nara, šargarepe od 150 do 200 dinara, a tolika je i cena krastavca za zimni­cu na pijacama. Kako su nam prodavci rekli, ve­ruju da se cena neće menja­ti do kraja godine, da ne­će skakati i da će ostati ista. Krastavac se u mar­ketima može naći i za 110 dinara, dok su kiseli krastavci oko 180 dinara, a cena kornišona u zavi­snosti od gramaže ide do 250 dinara. Luk i šarga­repa su takođe u radnjama nešto jeftiniji.

Tegla šarene salate u marketima je oko 190 di­nara, dok je na pijacama ne drastično skuplja, oko 300 dinara. Kupus se može naći po sniženoj ceni od 70 dinara, dok na tezgama njegova cena iznosi oko 150 dinara.

Karfiol i na pijaci i u radnji drži istu cenu, pa je kilogram 250 dinara.

Biće više interesovanja

IAKO ostaje kao večita dilema pitanje da li praviti turšiju ili je ipak na kraju kupiti, prodavci veruju da će prodaja biti bolja, da ljudi više vole domaće, ali da je mnogima možda još uvek rano za nabavku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)