NEMAČKO MINISTARSTVO PRIVREDE: Nastoji da pooštri kontrolu inostranih ulaganja

Tanjug

20. 08. 2023. u 23:15

NEMAČKI ministar privrede Robert Habek želi da pooštri proces kontrole inostranih ulaganja donošenjem novog zakona koji bi imao za cilj unapređenje ekonomske bezbednosti, navodi se u dokumentu ministarstva u koji je Rojters danas imao uvid.

НЕМАЧКО МИНИСТАРСТВО ПРИВРЕДЕ: Настоји да пооштри контролу иностраних улагања

Foto Tanjug/AP

U dokumentu se ukazuje da je poslednjih godina kontrola investicija dobila ogroman značaj u Nemačkoj, Evropi i na međunarodnom nivou.

U okviru zakona koji se razmatra, ministarstvo nastoji da uvede i proveru bezbednosti novih fabrika u Nemačkoj koje bi gradile strane kompanije.

Vlada u Berlinu poziva nemačke kompanije da smanje svoje oslanjanje na Kinu i ispituje da li je njen sadašnji set propisa dovoljan da to podstakne.

Zapadne zemlje nastoje da se smanji strateška zavisnost od Kine zbog zabrinutosti u vezi sa povećanjem kineske ekspanzivnosti u Indo-pacifičkom regionu i mogućim širim poremećajima lanca snabdevanja.

Nemačka ima jake poslovne veze sa Kinom, a Berlin je na kraju odobrio kineskoj kompaniji Kosko (Cosco) da kupi udeo u robnom terminalu u Hamburgu, najvećoj nemačkoj luci.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)