EU U PROBLEMU: Privreda pogođena više nego u doba korone

Novosti online

02. 07. 2023. u 21:30

PROIZVODNI indeks PMI u evrozoni u junu je pao ispod nivoa na kojem je bio tokom poslednje krize pandemije kovida u leto 2020. godine. Trenutno je na nivou od 43,6 odsto.

ЕУ У ПРОБЛЕМУ: Привреда погођена више него у доба короне

Foto AP

Indeks menadžera nabavke (PMI) predstavlja trend ekonomskih kretanja u proizvodnom i uslužnom sektoru. On rezimira da li se tržišni uslovi šire, što znači da se privreda razvija ili ostaju isti ili se smanjuju, odnosno proizvodnja pada. Svrha objavljivanja ovog indeksa je da donosiocima odluka, analitičarima i investitorima pruži informacije o trenutnim i budućim uslovima poslovanja.

U SAD, PMI se zasniva na mesečnoj anketi menadžera lanca snabdevanja u 19 industrija.

Ovo je samo jedna u nizu loših vesti za evropsku privredu koja je u recesiji. U najvećem problemu je i najveća evropska ekonomija.

Broj narudžbina u nemačkim fabrikama neočekivano je opao u aprilu, što je dodatno umanjilo izglede za oporavak najveće evropske ekonomije koja je ove zime pretrpela prvu recesiju nakon pandemije, piše "Blumberg".

Iako su ekonomisti "Blumberga" ranije prognozirali rast od 2,8 odsto, potražnja u fabrikama u Nemačkoj je u aprilu zapravo smanjena za 0,4 odsto. Ovaj pad primarno je prouzrokovan manjim brojem velikih narudžbina.

DRAMATIČAN ODLIV INVESTICIJA

Nemački ekonomski institut sa sedištem u Kelnu saopštio je da je jaz između odlaznih investicija nemačkih kompanija i poslovnih ulaganja u zemlju 2022. godine bio najveći do sada, na osnovu podataka OECD-a.

Oni su naveli da je sposobnost Nemačke da privuče poslovne investicije pretrpela "alarmantan" pad prošle godine, kada je, prema podacima vodećih ekonomskih instituta, više od 135 milijardi evra direktnih stranih investicija otišlo iz zemlje, a pristiglo samo 10,5 milijardi evra.

Centralne banke ulaze u novu fazu u borbi sa inflacijom, jer ekonomisti upozoravaju da će cena postizanja zajedničkih ciljeva o nivou od 2 odsto biti recesija. Osnovne stope inflacije u većini svetskih ekonomija naglo su pale od jeseni, ali bazne stope - koje iz obračuna isključuju promenljive kategorije kao što su energija i hrana - ostaju na ili blizu najviših višedecenijskih vrednosti.

Ove stope, koje se smatraju boljim merilom osnovnih pritisaka na cene, izazvale su zabrinutost da će centralne banke sada morati da se bore da postignu svoje ciljeve, a da ne zbrišu rast privrede, piše "Fajnenšel tajms".

-Sledeći korak ka smirivanju inflacije će biti teži. To zahteva više bola, a taj bol verovatno uključuje recesiju u drugoj polovini godine, smatra američki ekonomista Karl Rikadona.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)