POVEĆANJE PLATA I PENZIJA DALEKO IZNAD IZNOSA INFLACIJE Siniša Mali: Godinama unazad pokazujemo da nam je važno poboljšanje životnog standarda

Novosti Onlajn

08. 06. 2023. u 18:23

SINIŠA Mali je u današnjem gostovanju na TV Prva detaljno objasnio kako će biti sprovedene nove mere povećanja plata i penzija.

ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА ДАЛЕКО ИЗНАД ИЗНОСА ИНФЛАЦИЈЕ Синиша Мали: Годинама уназад показујемо да нам је важно побољшање животног стандарда

Foto Novosti

- Prva mera je podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra. 5,5% za sve zaposlene u prosveti, plus medicinske sestre, negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. To je prvi korak već od septembra ove godine. Za njih i za sve ostale zapošljene u javnom sektoru ide podizanje plata od januara naredne godine od najmanje 10%. Ako pogledate, 12,5% smo podigli u januaru ove godine, 5,5% u septembru i još najmanje 10 od januara, to vam je 30,6% podizanje plate za medicinske radnike i zaposlene u prosveti. Za ove ostale je 24%. Inflacija nam je negde na 11,12% u proseku, ovo je povećanje plata daleko iznad iznosa inflacije, upravo sa željom da sačuvamo životni standard građana Srbije. 

- Druga mera je podizanje penzija, veoma važna vest za sve naše najstarije sugrađane. Od prvog oktobra ćemo ići da podizanjem penzija od 5,5%. Od prvog januara, shodno švajcarskoj formuli, još najmanje 14,5%, to je već negde oko 20,3%. Nije sve u ciframa, a i jeste. Prošle godine smo penzije povećali 5,5% u januaru, na početku godine, pa je bila vanredna indeksacija 9% prvog novembra, pa je bilo dodatno povećanje 12,1% od janura ove godine, naveo je ministar.

- Sada 5,5% od oktobra, plus 14,5% najmanje od prvog januara, to je povećanje od 55,8% povećanje za dve godine. Daleko daleko iznad stope inflacije. Mera par ekselans koja je u interesu zaštite i podizanja životnog standarda naših najstarijih sugrađanja. Sa ovom merom mi ćemo već naredne godine imati prosečnu penziju 390 evra, potpuno smo u planu da 2026. prosečna penzija bude između 430 i 450 evra, baš kao što smo obećali. Pritom, obe ove mere radimo tako da održavamo makroekonomsku stabilnost i ne narušavamo nijedno fiskalno pravilo. Bićemo ispod 10% udela plata u BDP-u, sa povećanjem penzija bićemo između 10 i 11. Veoma odgovorno donosimo odluke, kao što smo to potvrdili godinama unazad, ali i pokazujemo koliko nam je važno da zaštitimo i poboljšamo životni standard građana Srbije - istakao je Mali.

Istakao je da nam za ove mere za ovu godinu treba 23 milijarde dinara. 

- Za prvih 5 meseci mi smo planirali da napravimo deficit 120 milijardi dinara, a na kraju petog meseca on je 35 milijardi. Mi smo tu uštedeli 85 milijardi. Deo smo dali za stimulaciju poljoprivrednicima, deo za investicije, kao što vidite nijedna investicija u Srbiji nije stala, gradi se i radi, i imamo prostor za ove mere. Nema govora o nekom dodatnom ekstra zaduživanju, mi plan našeg zaduženja ne menjamo do kraja godine. Od onoga što smo uštedeli želimo da podelimo sa građanima Srbije. 

Ministar se osvrnuo i na kritike. 

- Čujem kritike da to nisu Vučićeve pare, nego pare naroda. Pa čekajte, a šta se dešavalo 2008, 2009, 2010, 2011? Što se tada neko nije setio pa iste te narodne pare podelio sa građanima? Njima je tada bio interes njihov lični, a mi sada to što uštedimo podelimo sa građanima Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

ISPOVEST SVEDOKA KRVOPROLIĆA U BANJSKOJ: Bojana Mijailovića policajci tzv. Kosova streljali u šumi