TEDESKI KUVA SVU KAFU KOD NAS: "Atlantik grupa" kupuje "Štraus adrijatik" za 40,5 miliona evra, čeka se odobrenje komisija

J. Su. - S. B.

24. 05. 2023. u 10:10

VEĆINA kafa ispijenih u Srbiji uskoro bi mogle da stižu iz jedne firme. "Atlantik grupa" u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata Emila Tedeskog predala je juče obavezujuću ponudu za kupovinu kompanije "Štraus Adrijatik", koju je "Štraus grupa" službeno i prihvatila. Da bi se kupovina i završila, odobrenje mora da da Komisija za zaštitu konkurencije. Neke stare procene, upravo ove institucije, pokazuju da ove dve kompanije zajedno drže čak 80 odsto našeg tržišta kafe.

ТЕДЕСКИ КУВА СВУ КАФУ КОД НАС: Атлантик група купује Штраус адријатик за 40,5 милиона евра, чека се одобрење комисија

Foto: Profimedia

Dok se čeka odobrenje nadležnih, kupci poručuju da za "Štraus Adrijatik" nude 40,5 miliona evra, bez dugovanja i gotovine.

- Ova integracija važan je doprinos rastu kategorije kafe u Srbiji i regionu, kao i jačanju konkurentnosti regionalne industrije kafe i lokalnih brendova - navodi se u saopštenju "Atlantik grupe".

Uz brendove "Štrausa", "Atlantik" bi preuzeo i proizvodni pogon u Šimanovcima, kao i 220 radnika. Potpredsednik "Atlantik grupe" Mate Štetić ne sumnja u završetak transakcije.

- Po odobrenju Komisije, biće mi zadovoljstvo da poželim dobrodošlicu "donkafi", "C kafi" i koleginicama i kolegama, koji zajedno sa njima ulaze u naš sistem - rekao je Štetić.

Strateškom partneru se raduje generalni direktor "Štraus Adrijatika" Siniša Daničić. Veruje da će i on posvećeno razvijati dosadašnji biznis ove kompanije u Srbiji.

- Ponosni smo na rezultate koje smo kao kompanija dosad ostvarili i uvereni smo da će, po odobrenju regulatornih tela, "Atlantik grupa" nastaviti da uspešno razvija integrisano poslovanje kafom na tržištu Srbije - rekao je Daničić.

Prodaju na 70.000 mesta

VEĆINSKI vlasnik i osnivač "Atlantik grupe" je Emil Tedeski. U njihovom sastavu je više od 20 poznatih brendova.

Zajedno sa svojim partnerom vodeći je distributer robe široke potrošnje u regiji Jugoistočne Evrope sa 17 distribucijskih centara. Imaju direktan pristup u više od 70.00 prodajnih mesta.

Odobrenje, kako "Novosti" nezvanično saznaju, morala bi, pored naše da da i hrvatska antimonopolska komisija. Odlučuje svaka komisija na čijoj teritoriji posluje kupac.

Ukoliko se spoje ove dve kompanije, to će i te kako uticati na tržište celog regiona. Gde god one posluju.

- Komisija mora da ispita ovu akviziciju - objašnjavaju finansijski stručnjaci. - Postoji više scenarija. Moguće je da im se kupovina odobri, ali uslovno. Moglo bi da se traži da smanje ukupnu proizvodnju. Toliki udeo svakako nije dobar za tržište. Kupuju glavnog konkurenta, odnosno njegovo tržište. To jeste ozbiljna koncentracija, ali ona nije zabranjena, dok se ne zloupotrebi. Odlučuju obe komisije. Ne mora da znači da ako dobiju odobrenje naše, da će i hrvatske. I obrnuto.

Drže ubedljivo najveći deo

KOMISIJA za zaštitu konkurencije je ispitivala poslovanje ova dva prerađivača kafe i eventualno dogovaranje cena.

- Analiza je pokazala da je veleprodajno tržište kafe koncentrisano i stabilno, sa dva najveća učesnika čiji zajednički tržišni udeo od 2013. do 2020. nije spao ispod 80 procenata. Ocenjeno je da ovo tržište ima strukturu koja pogoduje lakšem postizanju dogovora između međusobnih konkurenata - navodi se u rešenju Komisije. - Posmatrane su cene najzastupljenijih brendova mlevene kafe i to "donkafe moment" i "grand gold" u odnosu na kretanje cena sirove kafe. Uočeno je istovremeno poskupljenje ovih proizvoda početkom 2017. godine.

Zakon o zaštiti konkurencije kaže da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije ili njegovom delu, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti