OPTIMIZACIJA ENERGETIKE: Ruski naučnici pronašli način da kombinuju gas i solarnu energiju

Novosti online

20. 05. 2023. u 18:39

RUSKI naučnici sa Samarskog državnog tehničkog univerziteta predložili su efikasan način za poboljšanje energije ugljovodonika pomoću solarne energije.

ОПТИМИЗАЦИЈА ЕНЕРГЕТИКЕ: Руски научници пронашли начин да комбинују гас и соларну енергију

Foto:SO Lapovo

Naime, tehnologija koju predlažu naučnici omogućiće da se smanji potrošnja metana, a solarna energija će biti isplativija, objašnjeno je u časopisu „International Journal of Hydrogen Energy“.

Uprkos uspesima u razvoju obnovljivih izvora energije, danas je njihov udeo u energetskom bilansu svetske privrede svega nekoliko procenata. Prema mišljenju stručnjaka, ugljovodonično gorivo će u bliskoj budućnosti ostati glavni nosilac energije.

-Kombinovanje tradicionalnih i obnovljivih izvora energije jedan je od glavnih načina za optimizaciju energetskog sektora koji će omogućiti da se iskoriste prednosti tehnologija oba tipa, izjavio je profesor Univerziteta u Samari Dmitrij Paščenko, autor nove tehnologije.

Istraživači sa Samarskog državnog tehničkog univerziteta predložili su metod koji podrazumeva zajedničko korišćenje solarne energije i prirodnog gasa u postrojenjima gasnih turbina.

U predloženoj šemi solarna energija se koristi za termohemijsku transformaciju ugljovodoničnog goriva, objasnili su naučnici. Rezultat te transformacije je gas obogaćen vodonikom, koji se koristi kao gorivo.

-Upotreba gasa obogaćenog vodonikom u gasnim turbinama može, s jedne strane, smanjiti potrošnju ugljovodoničnih goriva, a s druge strane povećati efikasnost korišćenja solarne energije. To je takođe dobar korak ka smanjenju emisije ugljen-dioksida uz održavanje postojećih kapaciteta, objasnio je Paščenko.

Predložena tehnologija će omogućiti da se smanji potrošnja prirodnog gasa u postrojenjima gasnih turbina za 30%, uz povećanje efikasnosti korišćenja solarne energije.

Projekat razvoja i optimizacije tehnologije termohemijske rekuperacije toplote proizvoda sagorevanja organskog goriva podržala je Ruska naučna fondacija.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024