MALI I O'SALIVEN: Srbija ne planira da bude baza za mimoilaženje sankcija Evropske unije

Tanjug

11. 05. 2023. u 21:20

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa izaslanikom EU za primenu sankcija Dejvidom O'Salivenom.

МАЛИ И ОСАЛИВЕН: Србија не планира да буде база за мимоилажење санкција Европске уније

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sagovornici su na sastanku u konstruktivnoj atmosferi razmenili mišljenja o aktuelnoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji u Evropi, a tom prilikom ministar Mali je istakao da Srbija ne planira da bude baza za mimoilaženje sankcija Evropske unije.

-Postaraćemo se za to da se Srbija ne koristi za zaobilaženje sankcija EU. Zalažemo se za mir i stabilnost i naša je želja takođe da što pre dođe do okončanja konflikta u Ukrajini jer, kao i mnoge druge evropske zemalje, i mi trpimo velike negativne posledice zbog njega, rekao je Mali.

On je dodao da je Srbija svesna svoje pozicije, da je to naš izbor, ali da, sa druge strane, "želimo da budemo deo evropske porodice i da je naša obaveza da poštujemo evropska pravila i standarde", saopštilo je Ministarstvo finansija.

-Prirodno težimo ka ulasku u EU, imamo sa njom potpisan i ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. EU je naš ključni trgovinski partner sa 60 odsto ukupne trgovinske razmene i u obavezi smo da se usaglašavamo sa njenim standardima i pravilima, što i radimo. Uprava carina već ima odličnu saradnju sa EU i oni gotovo na dnevnom nivou razmenjuju informacije, rekao je Mali.

Evropska komisija je u decembru 2022. godine postavila Dejvida O'Salivena na novu poziciju Međunarodnog specijalnog izaslanika za primenu sankcija EU, kako bi osigurala kontinuirane razgovore na visokom nivou sa trećim državama, i kako bi se suzbili mogući pokušaji zaobilaženja restriktivnih mera prema Rusiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (81)

UBEĐIVALI GA DA ĆE POKOJNICA DOĆI TOKOM NOĆI: Otac Predrag se našalio sa seljanima - i zaradio 100 evra