CILJ JE DA "SRBIJAGAS" VIŠE NE DOBIJA POMOĆ: Gas treba da košta toliko da preduzeće ne bude u gubicima

E.B.T.

28. 04. 2023. u 10:00

OSIM povećanja cene gasa od 1. maja za 10 odsto, u ovoj godini će verovatno biti još jedno poskupljenje, ali se sada ne može proceniti koliko će iznositi. Precizniju računicu "Srbijagas" će moći da uradi pred početak grejne sezone, od 1. oktobra, kada sagleda koje količine gasa su kupljene, koliko koštaju zalihe i šta je Vlada spremna da subvencioniše. Preduzeće treba da bude na nuli, to je domaći zadatak.

ЦИЉ ЈЕ ДА СРБИЈАГАС ВИШЕ НЕ ДОБИЈА ПОМОЋ: Гас треба да кошта толико да предузеће не буде у губицима

Foto D. Dozet

Ovo je juče rekao generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ističući da je cilj za ovu godinu da odnos kupovne i prodajne cene gasa bude takav da preduzeće nije u gubicima i da mu nisu potrebne dalje subvencije.

Cena gasa sa porezom biće od maja 4,55 dinara po kilovat-satu, a Bajatović kaže da će sam energent, bez dodatnih pratećih troškova koji moraju da se uračunaju, biti oko 41,6 dinara po kubnom metru, a za industriju oko 46 dinara plus troškovi. On je ukazao da je gas na berzi pojeftinio četiri do pet puta, i ocenio da neće više biti velikog poremećaja na tržištu:

- To se neće desiti, ali neće ni da bude po 150 ili 200 dolara, kao što je to ranije bio slučaj. Dakle moramo da računamo na tako nešto, moramo da imamo neko zdravo poslovanje i moramo da znamo koliko para možemo da uzmemo iz budžeta. Sve što potroši "Srbijagas", toliko manje će vam otići na škole, bolnice, plate u javnom sektoru, penzije i drugo.

On je naveo da pored već uskladištenih rezervi gasa u Mađarskoj i Banatskom Dvoru, Srbija planira da utisne dodatne količine. Kada se sve to sabere, pod kontrolom "Srbijagasa" biće između 750 i 800 miliona metara kubnih gasnih rezervi. To je, kako dodaje, otprilike polovina potrebnih količina za jednu grejnu sezonu, ako je posmatramo od 1. oktobra do 1. maja.

"Srbijagas" i mađarska državna elektroprivreda MVM osnovaće firmu u Srbiji, na osnovu dogovora o zajedničkom nastupu u regionu, a "Srbijagas" će otvoriti predstavništvo u Budimpešti.

- Ne osnivamo firmu u Budimpešti sa idejom da razvijamo posao u Mađarskoj, već da možemo lakše da rešavamo sve ono što je papirološki vezano za propise, koji važe u Mađarskoj i EU - precizirao je Bajatović.

Profit 1,2 milijarde dinara

U PRVOM kvartalu "Srbijagas" je ostvario čistu dobit od oko 1,2 milijarde dinara - rekao je Dušan Bajatović. - Očekujem da će preduzeće na nivou cele 2023. godine poslovati bez gubitaka i ostvariti profit na prošlogodišnjem nivou između pet i šest milijardi dinara, možda i više, ukoliko ne bude nekih vanrednih poremećaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)