KINA SEBI POSTAVILA CILJ: Posvećenost ekonomskom otvaranju i reformama, bez obzira na promene u svetu

Novosti online

30. 03. 2023. u 08:33

KINESKI premijer Li Ćijang rekao je danas da je Kina posvećena ekonomskom otvaranju i reformama, dodajući da bi geopolitičke tenzije samo zaustavile razvitak širom sveta.

КИНА СЕБИ ПОСТАВИЛА ЦИЉ: Посвећеност економском отварању и реформама, без обзира на промене у свету

Foto:Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Lijevi komentari na međunarodnom biznis samitu u pokrajini Hajnan su njegovi najnoviji pozivi Pekingu usmereni ka tome da podstakne ekonomski oporavak u uslovima zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, zbog stava prema ratu u Ukrajini, preko izvoza tehnologija, do pitanja Tajvana, preneo je Rojters.

On je govorio na panelu, u prisustvu premijera Malezije, Singapura i Španije, koje imaju bliske trgovinske i diplomatske odnose sa Pekingom.

- Bez obzira na to kakve promene se dogode u svetu, uvek ćemo se pridržavati reformi i otvarati se - rekao je Li na Forumu Boao.

Kina je sebi postavila cilj za bruto domaći rast proizvoda od oko pet odsto ove godine, nakon što nije uspela da postigne ciljeve za 2022. godinu.

Rojters navodi da, u prikrivenim komentarima usmerenim ka SAD, koje rade sa svojim saveznicima na sprečavanju pristupa Kine naprednim tehnologijama kao što su mikročipovi, Li je rekao da se Peking protivi trgovinskoj protekciji.

BONUS VIDEO: PRAVI DRAGULj: Jedinstveni dijamant spreman za prodaju na aukciji za basnoslovnu sumu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista