U HRVATSKOJ SE ŽALE DA IMAJU NAJSKUPLJA JAJA U EU: Kako se kreću cene osnovne namirnice u Srbiji

E.B.T.

02. 03. 2023. u 12:19

KOKOŠJA jaja u radnjama i na pijačnim tezgama poskupela su za godinu dana u proseku 31,2 odsto. Ovo pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku koji porede januar ove godine u odnosu na isti mesec lane. Kako "Novosti" saznaju ovih dana potrošači mogu da očekuju rast cena ove namirnice od oko 10 odsto.

У ХРВАТСКОЈ СЕ ЖАЛЕ ДА ИМАЈУ НАЈСКУПЉА ЈАЈА У ЕУ: Како се крећу цене основне намирнице у Србији

privatna arhiva

- Nova nabavka, od 1. marta, imaće više cene - navode u jednom poznatom megamarketu. - U proseku će jaja biti skuplja oko 10 odsto. Na primer, ako je cena bila 240 biće 270 dinara, ako su koštala 250, koštaće 280 dinara. Sve zavisi od klase i od dobavljača. Još uvek imamo na zalihama određene količine. Ali, narednih dana, kako budu stizala jaja iz nove nabavke i njihova cena na rafovima će se menjati.

U trgovinskim lancima do juče, 10 komada koštalo je uglavnom od 220 do 280 dinara, dok je na akcijama njihova cena bila 180 dinara. Na beogradskim pijacama jedno jaje se prodaje pretežno od 17 do 30 dinara, ali ide i do 50 dinara. Kako kaže proizvođač Dragan Sretić iz Ripnja podno Avale, poslednjih nekoliko meseci se nije menjala cena.

- Ta jeftinija jaja koja koštaju od 17 do 25 dinara uglavnom su hranjena koncentratom - objašnjava nam Sretić. - Moja se hrane prekrupom i mešavinom žitarica i zato su skuplja, koštaju 30 dinara. Prozivođači bela jaja prodaju i za 50 dinara. Njih ima malo, zato imaju tako visoku cenu.

Građani se žale da je sve skupo, pogotovo kada su u pitanju osnovne životne namirnice.

- Jaja koštaju ko Svetog Petra kajgana, ako budu još poskupljivala ne znam kako ćemo to da izdržimo - kaže Snežana Jankvić. - Mi smo četvoročlana porodica i kod nas 30 jaja za čas ode.

Proizvođači objašnjavaju da skok cena svih parametara koja ulaze u proizvodnju ove namirnice utiče na njihovo poskupljenje. Poskupela je hrana za životinje, troškovi energije su veći, kao i za gorivo koje je potrebno za transport, a i veterinarske usluge. Skuplja je i ambalaža u koju se pakuju jaja. Na cenu jaja utiče i način uzgoja, odnosno da li je u pitanju podno ili slobodno držanje koka, što dodatno uvećava trošak.

- Kavezni uzgoj je jeftiniji, jer to znači da se drže na sprat, jedna iznad druge - kaže naš sagovornik.

- Taj način uzgoja je uvek naveden na deklaraciji.

I mada su naši građani nezadovoljni cenom ove namirnice, u Hrvatskoj upozoravaju da ukoliko se u narednim sedmicima ne desi neki preokret, građani te zemlje bi ove godine za Uskrs mogli kupovati najskuplja jaja u Evropskoj uniji. Na to upućuje poređenje veleprodajnih cene konzumnih jaja u državama članicama EU. Kako navodi "Novi list", 10 jaja u hrvatskim marketima, ukoliko nije reč o akciji ili robnoj marki trgovinskog lanca, košta od 3,12 do 3,18 evra. Praračunato u dinare, to je od 366 do 373 dinara. Dok se 10 jaja kod njih u veleprodaji kreće od 1,8 do 1,9 evra, odnosno od 211 do 222 dinara.

Srpski agroekonomisti obično ukazuju da su u zemljama EU niže cene namirnica zbog visokih subvencija, te da ih ne treba poredeti sa našima. Ipak, po svemu sudeći, jaja kod naših suseda, uz sve subvencije probijaju plafon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili