NOVA PRAVILA ZA PORESKU PRIJAVU: U kojim slučajevima se ne predaje PPDG-1R

S. B.

14. 02. 2023. u 13:35

IZMENAMA Zakona o porezu na dohodak građana koje se primenjuju od početka ove godine, važe i nova pravila za podnošenje poreske prijave PPDG-1R. Za nju sada, pojašnjavaju u Poreskoj upravi, ne važe više isti rokovi prilikom otpočinjanja obavljanja delatnosti.

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПОРЕСКУ ПРИЈАВУ: У којим случајевима се не предаје ППДГ-1Р

Foto Tanjug

- Građani koji delatnost ne registruju u Agenciji za privredne registre, a koji se opredele da porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod, prilikom otpočinjanja obavljanja samostalne delatnosti ne podnose poresku prijavu PPDG-1R - pojašnjavaju poreznici. - Navedeni obveznici u obavezi su da u roku od 5 dana od dana registracije u Poreskoj upravi, a najkasnije do 31. decembra tekuće godine podnesu zahtev za odobravanje paušalnog oporezivanja. Rok do 31. decembra odnosi se na obveznike kojima će PIB biti dodeljen nakon 26. decembra.

Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod prilikom prijavljivanja prestanka i prekida obavljanja delatnosti, kao i nastavka obavljanja delatnosti nakon prekida ne podnose poresku prijavu PPDG-1R.

Preduzetnici koji porez na prihod od obavljanja samostalne delatnosti plaćaju na stvarni prihod ne podnose poresku prijavu PPDG-1R prilikom promene načina oporezivanja iz samooporezivanja u paušalno.

Ni preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđeni prihod nemaju obavezu podnošenja poreske prijave PPDG-1R ukoliko se navedene promene odnose na period posle 01. januara 2023. godine. U navedenim slučajevim Poreska uprava će poresku obavezu utvrditi rešenjem na osnovu podataka preuzetih iz nadležnog registracionog organa.

Za promene koje su izvršene pre navedenog datuma i dalje postoji obaveza podnošenja poreskih prijava sa odgovarajućim osnovom za podnošenje prijave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)