EKSPERT O NOVIM NAMERAMA ZAPADA: Zaplena ruskih sredstava mogla bi da učini zonom EU zabrane ulaganja za ostatak sveta

P. Z. S. / sputniknews.com

27. 01. 2023. u 18:22

PLANOVI Evropske komisije da zapleni zamrznutu rusku imovinu i iskoristi je za plaćanje rekonstrukcije Ukrajine učiniće Evropsku uniju „zabranjenom zonom za ulaganja” za druge nezapadne zemlje koje će te mere uplašiti, rekao je za Sputnjik geopolitički ekspert Čarls Gave.

ЕКСПЕРТ О НОВИМ НАМЕРАМА ЗАПАДА: Заплена руских средстава могла би да учини зоном ЕУ забране улагања за остатак света

Foto: AP


-Verujem da bi Evropa postala zona zabranjenog ulaganja za nezapadni svet onog dana kada Evropa zapleni imovinu ruske suverene države... ne postoji pravni osnov za zaplenu imovine strane države, ekspert rekao.

U novembru je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila stvaranje posebne strukture za upravljanje zamrznutim sredstvima Ruske centralne banke i privatnim sredstvima za podršku Ukrajini. U četvrtak je visoki zvaničnik EU rekao da je moguće korišćenje zamrznute imovine Rusije u EU praćeno složenim pravnim pitanjima, pri čemu različite institucije EU nastavljaju razgovore o tom pitanju.

Gave, koji je takođe menadžer fondova i investitor, kritikovao je još jednu ideju komisije — da se zamrznuta sredstva Rusije koriste za generisanje kamata koje bi potom mogle biti zaplenjene i dodeljene za pružanje infrastrukturne pomoći Ukrajini — on je ovaj korak nazvao „smešnim“ i „ nezakonitim“.

Ekspert je naveo primer situacije u kojoj bi zemlje EU ili G7 mogle da zaplene kamatu koju generišu nemačke obveznice koje pripadaju Ruskoj centralnoj banci i deponovane su u Bundesbanci, centralnoj banci Nemačke. U ovom slučaju, od uloženih 3,4 milijarde evra (3,7 milijardi dolara), blok bi dobio samo 340 miliona evra kamate na godinu dana po stopi od 1 odsto, ocenio je Gave i dodao da to ne bi bilo dovoljno za obnovu Ukrajine.

-Bile bi potrebne godine da se ostvari značajan prihod od evropskih ulaganja konfiskovane ruske imovine. G7 nema ovlašćenja da odlučuje o bilo čemu. Bila bi to kolosalna zloupotreba moći, dodao je ekspert.

Gave je takođe naveo da bi prihod od kamata na imovinu Rusije bio nizak i da bi skrenuo fokus EU sa stvarnih pitanja, uključujući trenutni prekomerni dug zemalja članica, koji bi mogao biti teško otplativ kada inflacija padne.

Geopolitički ekspert je rekao da o pitanju rekonstrukcije Ukrajine treba razgovarati kada se sukob okonča. Mora postojati sporazumno rešenje između dve strane, a tek tada bi EU i druge zapadne zemlje mogle da počnu da obnavljaju infrastrukturu zemlje, zaključio je Gave.

Evropska komisija procenjuje štetu izazvanu vojnom operacijom koju je Rusija pokrenula u Ukrajini pre godinu dana na 600 milijardi evra. Zapad je blokirao 300 milijardi evra rezervi ruske Centralne banke i 19 milijardi evra imovine ruskih biznismena, kaže Fon der Lajen. Kada sankcije budu ukinute, ta sredstva „treba da budu iskorišćena tako da Rusija plati punu odštetu za štetu nanetu Ukrajini“, rekla je ona prošle godine.

Sa svoje strane, Moskva je upozorila da svaki pokušaj konfiskacije zamrznute ruske imovine potpada pod definiciju eksproprijacije imovine koja je u suprotnosti sa evropskim ustavom i međunarodnim pravom, obećavajući da će preduzeti mere kao odgovor ako Zapad održi taj korak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza