SPORAZUM JE POTPISAN NA 13 GODINA: Bugarska kupuje milijarde kubnih metara gasa od Turske

Novosti online

03. 01. 2023. u 23:00

BUGARSKA kompanija „Bulgargaz“ i turska državna kompanija „Botaš“ potpisale su gasni sporazum kojim se obezbeđuje pristup terminalima i gasnoj mreži turske kompanije.

СПОРАЗУМ ЈЕ ПОТПИСАН НА 13 ГОДИНА: Бугарска купује милијарде кубних метара гаса од Турске

Foto N. Fifić

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u zgradi bugarske vlade u prisustvu ministara energetike dve zemlje Rosena Hristova i Fatiha Donmeza.

- Sporazum je potpisan na 13 godina i godišnje će obezbeđivati tranzit 1,5 milijardi kubnih metara gasa. U velikoj meri će biti garantovana sigurnost isporuka u Evropu i Bugarsku. Zahvaljujući zajedničkim naporima, biće obezbeđena ta količina gasa, a možda će obim biti i povećan“, rekao je Donmez.

Kako je dodao, zahvaljujući sporazumu sa Bugarskom, Turska je korak bliže ka tome da postane centar za transport gasa.

Bugarski ministar je istakao da je prošle godine „bilo poteškoća sa isporukama gasa, ali da se sada zajedno sa kolegama iz Turske rešava taj problem“.

„Detalji sporazuma su dogovoreni 24-25. decembra 2022. godine, a danas njegovim potpisivanjem započinjemo veliku saradnju u energetskom sektoru. Bugarska dobija priliku da kupuje prirodni gas od svih svetskih proizvođača i istovara ga u Turskoj, što nam je veoma zgodno. Zahvaljujući sporazumu rešen je problem sa manjkom infrastrukture za istovar tečnog gasa“, rekao je Hristov nakon potpisivanja sporazuma.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka gasa zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi u rubljama. Nekadašnji bugarski premijer Kiril Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a krajem jula za još sedam, iako je zbog nedostatka slobodnih terminala nova Vlada mogla da obezbedi samo jedan. Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.

(Sputnjik)

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri