SRBIJA IMA NAJJEFTINIJI GAS U EVROPI: Naša zemlja je energetski sigurna, a cene plavog goriva će sigurno biti prihvatljive za sve korisnike

E. B. T.

29. 12. 2022. u 07:05 >> 07:05

NAŠA zemlja će imati dovoljno gasa do kraja grejne sezone po prihvatljivim cenama za građane i privredu, a Vlada i "Srbijagas" već počinju pripreme za narednu sezonu kada se na evropskom tržištu očekuju problemi sa plavim gorivom.

СРБИЈА ИМА НАЈЈЕФТИНИЈИ ГАС У ЕВРОПИ: Наша земља је енергетски сигурна, а цене плавог горива ће сигурно бити прихватљиве за све кориснике

FOTO: EPA

Ovo je juče izjavio generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović, ukazujući da je EU svoju energetsku bezbednost u gasu osigurala nauštrb sopstevene industrije, a da u Srbiji treba da uradimo obrnuto.

- Mi sigurno nećemo ostati bez gasa za našu industriju, a sigurno neće faliti ni stanovništvu, niti ustanovama poput vrtića, bolnica, škola - istakao je Bajatović. - Ova sezona je praktično, što se tiče gasa, rešena. Već u ovom momentu preduzimamo korake da rešimo problem naredne grejne sezone. Srbija će biti sigurno dobro snabdevena, cena gasa će biti odgovarajuća da privreda nastavi da radi, da dolaze novi investitori, domaći i strani. Vlada i energetske kompanije vode politiku da svaki naš građanin sa najčešćom visinom plate, ili čak sa najnižom, može da plati i obezbedi dovoljno energije da mu bude toplo, da može da skuva ručak, da ima svetlo i da gleda televiziju.

Dušan Bajatović / Foto Tanjug

Dušan Bajatović

Prema njegovim rečima, u Italiji 30 odsto građana ne može da plati račune za struju i gas, u Velikoj Britaniji je to oko 43, a u Nemačkoj oko 20 procenata stanovništva nema dovoljno novca za visoke cene energije. On je podsetio da će od Nove godine u Srbiji gas da poskupi, ali da neće biti velikog skoka. Na evropskom tržištu, kako navodi, u 2023. cene ovog energenta trebalo bi da se smire na nivou od 1.100 do 1.200 evra za 1.000 kubnih metara, ali se očekuje kriza snabdevanja, a Srbija se u tom smislu već priprema za sledeću grejnu sezonu.

- Od 1. januara poskupljenje u našoj zemlji će biti 11 odsto, i biće sigurno još nekih poskupljenja u toku godine, ali ne velikih, to mogu da garantujem - rekao je Bajatović. - To je posledica aranžnama sa MMF.

Za Srbiju je, kako ocenjuje, dobro što su temperature visoke i naveo da je do sada, od početka grejne sezone, dnevna potrošnja gasa varirala između 10 i 13 miliona kubnih metara.

- U ovom momentu do 1. januara iz pravca "Turskog toka" imamo 11 miliona kubika, od čega najveći deo vrlo povoljno iz one naftne formule koju su dogovorili predsednici Vučić i Putin - kazao je Bajatović. - Od 1. januara ćemo moći da imamo 13 miliona kubnih metara dnevno.

Foto Tanjug

U skladištu u Mađarskoj, kako dodaje, imamo trenutno uskladišteno nešto više od 300 miliona kubnih metara, uz mogućnost da u našu mrežu upumpavamo do šest miliona dnevno. On ocenjuje da je Srbija energetski bezbedna i da pritom, do kraja grejne sezone nećemo potrošiti ni jedan jedini kubik iz Banatskog Dvora, gde imamo 286 miliona kubnih metara.

- Očekivana dnevna potrošnja u januaru, ako baš bude hladno, biće oko 14 miliona, uz pikove u kojima će se trošiti do 17 miliona kubika - rekao je Bajatović. - Tri miliona kubnih metara gasa dnevno se troši na proizvodnju eletrične energije u termoelektranama-toplanama, što omogućava da se smanji uvoz struje.

 

GASNA VEZA SA BUGARSKOM DO OKTOBRA

PROJEKAT gasne interkonekcije sa Bugarskom narednih dana će preći iz nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike u nadležnost "Srbijagasa" i radovi će biti ubrzani, kako bi taj gasovod bio u funkciji do oktobra naredne godine - rekao je Dušan Bajatović. - To nam omogućava da kupujemo gas sa Revitusa LNG terminala u Grčkoj ili ukoliko bude završen i u Aleksandropolisu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)