"ZELENI" PASULJ DO 800 DINARA: U Jadru i Mačvi povrće drži cenu - jeftin jedino kupus (FOTO)

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

09. 12. 2022. u 17:47

DOMAĆE povrće u Jadru i Mačvi, osim kupusa, drži cenu.

ЗЕЛЕНИ ПАСУЉ ДО 800 ДИНАРА: У Јадру и Мачви поврће држи цену - јефтин једино купус (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Kod domaćina, gde je proveren kvalitet, povrće je skuplje nego u radnjama.

Kupus, čije je kilogram u isto doba lane išao do 70 dinara, sada je pao na svega trideset, a neki proizvođači, posebno oni iz Mačve, na veliko daju ga i za po šest dinara po kilogramu. Kilogram kvalitetnog krompira, belog ili crvenog, treba platiti 70 dinara.Kod velikih proizvođača mogu da se kupe velike količine i po šest dinara po kilogramu, za ishranu stoke.

- Reč je o krompiru koji mora i za stoku baš dugo da se kuva, kako bi mogao da se jede - priča Milisav Mišo Iskić iz Straže, kod Loznice, čije domaćinstvo gaji sve vrste povrća. - Neki mešetari čak i taj krompir pakuju u džakove i nude ih za ljudsku upotrebu u redovnoj prodaji, ili na akciji.

Kilogram pasulja, belog i šarenog, košta 350 dinara, dok je jako traženi, ali koga samo retki proizvođači imaju „zeleni“ 800 dinara, 300 dinara više nego lane. I očekuje se da će njegova cena da nastavi da raste. Šargarepa je 70 dinara kilogram crnog luka je 60 dinara, a belog 400 dinara. Kineski je duplo jeftiniji u radnjama.

Foto: V. Mitrić

- Poplava je povrća u radnjama i pijacama, iz uvoza, ali i dalje naše višegodišnje mušterije dolaze na naša imanja i kupuju povrće koje zna da bude skuplje, ali ljudi znaju da je zdravo i domaće - kaže domaćin Iskić, podsećajući da seju kao što su činili njihovi pradedovi i prabake.

Umesto hladnjača, raznih podruma, mnogi proizvođači vraćaju se ostavljanju roda u trapovima, u kojima se, na najbolji način, čuva svežina do duboko u zimu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!