DANI KROMPIRA DOČEKALI PUNOLETSTVO: U Pečenjevcu, koje čuva tradiciju, sve manje velikih proizvođača (FOTO)

Игор Митић
Igor Mitić

06. 12. 2022. u 21:54

GOTOVO svi koji se u leskovačkom selu Pečenjevce bave proizvodnjom krompira okupili su se kako bi obeležili punoletstvo manifestacije kojom se čuva tradicija proizvodnje ovog povrća.

ДАНИ КРОМПИРА ДОЧЕКАЛИ ПУНОЛЕТСТВО: У Печењевцу, које чува традицију, све мање великих произвођача (ФОТО)

foto: GU Leskovac

Pečenjevce je nekada, stotinama tona krompira, snabdevalo mnoge gradove širom bivše Jugoslavije, ali je velikih proizvođača sve manje. Prva „Krompirijada“ održana je pre 18 godina pod okriljem Doma kulture u Pečenjevcu i jedna je od prvih manifestacija kojima leskovačka lokalna samouprava neguje specifičnosti svojih sela. Posle „Krompirijade“ nicali su festivali paprike, kruške, višnje i jagode.

U Pečenjenjevcu je ranije gotovo svako domaćinstvo imalo višak krompira namenjenog tržištu. U selu je trenutno dvadesetak velikih proizvođača, jer mlađe generacije nisu videle perspektivu u ovom poslu od koga danas ipak može da se zaradi.

Proizvođači kažu da nemaju problem sa plasmanom robe, a nisu nezadovoljni ni njenom cenom koja se kreće od 80 do 100 dinara za kilogram. Direktor pečenjevačkog Doma kulture Miroslav Stanojević je ukazao na to da se ovom manifestaciju čuvaju i stari recepti za pripremu jela od krompira za šta su najzaslužnije ovdašnje domaćice koje ih prenose „sa kolena na koleno“.

Manifestaciju je, kao i pre 18 godina, otvorio gradonačelnik Goran Cvetanović koji se zahvalio Pečenjevčanima što su održali njen kontinuitet.

foto: GU Leskovac

On je ovom prilikom najavio da će do kraja godine iz gradskog budžeta biti isplaćene sve subvencije za 962 prijavljena poljoprivredna gazdinstva, a da će sredstva namenjena merama podrške ruralnom razvoju, sa ovogodišnjih 50, naredne godine biti povećane na 66,5 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!