APRIL ROK ZA ZAVRŠETAK REFORMI: Ministarka Dubravka Đedović o neophodnim promenama u energetskom sektoru

E. B. T.

30. 11. 2022. u 20:42

SRBIJA je spremna da reformiše energetski sektor da bismo imali zdraviju životnu sredinu, da bismo bili energetski nezavisni i imali manje izdatke za uvoz struje i gasa.

AПРИЛ РОК ЗА ЗАВРШЕТАК РЕФОРМИ: Министарка Дубравка Ђедовић о неопходним променама у енергетском сектору

Foto Tanjug

Svaka promena je bolna, ali moramo da znamo da možemo da se oslonimo na naša preuzeća, da stvaraju profit, a za to je neophodno da postepeno podižemo cenu i struje i gasa.

Ovo je danas rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović posle posete Norveškoj, gde su predsednik Aleksandar Vučić i ona razgovarali sa stručnjacima te zemlje, koji će pomoći Srbiji da sprovedu promene u ovom sektoru, a što obuhvata i smenu rukovodstva u tri od četiri preduzeća. Ona je istakla da očekuje da će reforme biti završene do marta ili aprila.

- Energetska preduzeća su stub naše privrede - ocenila je ministarka.

- Neophodno je da imamo preduzeća koja su efikasna, jer ona moraju da budu sigurnost za našu privredu. Taj profesionalni menadžment treba da nam pomogne da imamo više para u budžetu.

Govoreći o mogućnosti da se na čelu preduzeća nađu stranci, ona je rekla da nisu bitna imena i prezimena, već je bitno da znamo da moramo da se menjamo, jer ovako više ne može. Srbija ima četiri ključna energetska preduzeća - EMS, EPS, Elektrodistribuciju Srbije i "Srbijagas".

Stručnjak za energetiku, Jelica Putniković smatra da nije neophodno da na čelu preduzeća budu stranci, jer domaći stručnjaci, a ima ih mnogo, bolje poznaju i privredu i energetiku Srbije.

- Neophodno je da energetske kompanije imaju profesionalni, stručni menadžment koji ima odrešene ruke po pitanju izbora saradnika i vođenja poslovne politike koju definišu resorna ministarstva i Nadzorni odbor - ističe Putnikovićeva.

- Važno je da oni odgovaraju za svoje odluke kako vode kompaniju, ukoliko nisu uspešni i da se politika što pre izbaci iz javnih preduzeća.

Ona smatra da bi bilo pogrešno da se ide na privatizaciju, što potvrđuje činjenica da Francuska i Nemačka podržavaju svoje kompanije. Da bi mladi stručnjaci, kako ističe, ostajali u Srbiji i u energetskim preduzećima, država treba da se potrudi da budu adekvatno plaćeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a