ENERGETIKA - KAMEN TEMELJAC SARADNJE: Si Đinping o odnosima Kine i Rusije

Tanjug

29. 11. 2022. u 12:16

KINA namerava da izgradi blisko partnerstvo sa Rusijom u energetskom sektoru, saopštio je kineski lider Si Đinping. On je energetiku nazvao kamenom temeljcem saradnje dve zemlje, koja nastavlja da se stabilno razvija, uprkos „spoljnim izazovima”.

ЕНЕРГЕТИКА - КАМЕН ТЕМЕЉАЦ САРАДЊЕ: Си Ђинпинг о односима Кине и Русије

Foto: Profimedia

Si Đinping je uputio telegram učesnicima rusko-kineskog energetskog biznis-foruma koji je otvoren u Moskvi. Kako se navodi u tekstu, Kina i Rusija su unapredile saradnju i promovisale velike zajedničke projekte.

- Kina je spremna da radi sa Rusijom na uspostavljanju bližeg energetskog partnerstva, promovisanju razvoja zelene energije, zajedničkom održavanju međunarodne energetske bezbednosti i stabilnosti lanaca proizvodnje i snabdevanja i pružanju novih doprinosa dugoročnom zdravom i održivom razvoju međunarodnog energetskog tržišta - navodi se u telegramu.

Direktor ruske kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin je u svom govoru na forumu rekao da je od januara do oktobra obim isporuka ruske nafte u Kinu povećan za 9,5 odsto - na skoro 72 miliona tona. Od oktobra Rusija je na drugom mestu po isporukama nafte Kini.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi