AMERIKA SE PLAŠI ŠPIJUNAŽE: SAD zabranjuju uvoz kineskih tehnologija zbog „rizika“ po nacionalnu bezbednost

Đ.G.

26. 11. 2022. u 18:43

Vašington je zabranio uvoz i prodaju nove telekomunikacione opreme najvećih kineskih proizvođača zbog „ neprihvatljivog rizika “ koji navodno predstavljaju po nacionalnu bezbednost SAD.

АМЕРИКА СЕ ПЛАШИ ШПИЈУНАЖЕ: САД забрањују увоз кинеских технологија због „ризика“ по националну безбедност

Foto: Printskrin

Prema saopštenju američke Federalne komisije za komunikacije (FKK) u petak, zabrana je usmerena na tehnološke proizvode koje proizvode kineski telekomunikacioni giganti Huawei i ZTE, proizvođač opreme za nadzor Dahua Technology, kompanija za video nadzor Hangzhou Hikvision Digital Technology, proizvođač telekomunikacione opreme Hytera Communications, kao i njihove podružnice i pridružene kompanije.

- FKK je posvećen zaštiti naše nacionalne bezbednosti tako što će osigurati da nepouzdana komunikaciona oprema nije odobrena za upotrebu unutar naših granica, i mi nastavljamo taj posao ovde. Ova nova pravila su važan deo naših tekućih akcija da zaštitimo američki narod od pretnji nacionalne bezbednosti koje uključuju telekomunikacije - rekla je predsednica FKK Džesika Rozenvorsel u saopštenju.

Agencija je navela da se nova uredba odnosi na buduća odobrenja uvoza i prodaje opreme. Međutim, takođe je navela da bi mogla da opozove prethodno izdata odobrenja.

Svih pet kineskih kompanija dodato je na FKK-ovu takozvanu „ pokrivenu listu “ u martu ove godine sa ciljem da im se ograniči pristup tržištu SAD. FKK je tada saopštio da bi Peking mogao da koristi firme za špijuniranje američkih građana.

Huawei je do sada odbijao da komentariše zabranu, dok ZTE, Dahua Technology,  Hytera Communications i kineska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahteve medija za komentar. Međutim, ranije ove godine, kineska ambasada je optužila FKK za „zloupotrebu državne moći “ i „zlonamerni napad“ na kineske telekom kompanije - preneo je RT.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja