LEPO VREME ODLAŽE RAD TOPLANA: Grejanje počinje 31. oktobra, ušteda do 50 miliona evra

E. V. N.

13. 10. 2022. u 08:00

KAO mera štednje, odlaže se početak sezone grejanja. Početak grejne sezone, kako je nzvanično potvrđeno "Novostima", koja je godinama unazad počinjala 15. oktobra, biće pomeren na 31. oktobar.

ЛЕПО ВРЕМЕ ОДЛАЖЕ РАД ТОПЛАНА: Грејање почиње 31. октобра, уштеда до 50 милиона евра

Foto: I. Marinković

Kako saznajemo u izvorima bliskim Vladi, svim toplanama i gradskim upravama prosleđeno je pismo o merama štednje, a u skladu sa tim preporukama je i pomeren datum početka grejanja. Iz istog razloga, grejna sezona bi trebalo ranije da se završi. Umesto da se radijatori "zavrnu" 15. aprila, a isporuka toplotne energije da traje do 3. maja, sve se pomera za dve nedelje. Podrazumeva se, plan će biti ispoštovan u zavisnosti od vremenske prognoze. Ova odluka bi zvanično trebalo da bude saopštena danas. A, ovakav scenario uštedeće 50 miliona evra.

Pre nego što se odlučilo na ovaj potez, proveravana je i vremenska prognoza do kraja oktobra, koja ide naruku odlaganju početka grejne sezone. Uz to, a u skladu sa energetskom krizom u svetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba, biće odlučeno da radijatori "prorade" poslednjeg dana oktobra.

Ova odluka zapravo je proizašla iz jedne od mera za uštedu u potrošnji struje i toplotne energije, koje je preduzeće "Beogradske elektrane" donelo 6. septembra. Kako je tada pored još 12 preporuka, naveo menadžment ovog preduzeća, trebalo bi razmotriti pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

U isto vreme, EU pokušava pogrešnim tumačenjem da zaustavi povezivanje naše zemlje sa naftovodom "Družba", preko novog cevovoda ka Mađarskoj. Iz Evropske komisije je saopšteno da članice EU koje su izuzete od sankcije i uvoze rusku naftu, ne mogu da je reeksportuju, odnosno ponovo izvoze u druge zemlje. Sagovornici "Novosti" ocenjuju da je takva reakcija deo pritisaka kojima je naša zemlja izložena i ističu da Srbija to nikada nije ni tražila. Naša zemlja bi izgradnjom naftovoda samo dobila prolaz kroz Mađarsku, odnosno, direktno bi nam se nafta isporučivala, a ne bi nam severni sused plasirao "crno zlato" koje je namenjeno njihovim potrebama. Ovim cevovodom bi naša zemlja diverzifikovala izvore i pravce dopremanja ovog energenta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban dogovorili su se o izgradnji naftovoda ka Mađarskoj, koji bi za našu zemlju značio veći stepen sigurnosti, jer se Hrvatska pokazala kao nepouzdan snabdevač i omogućio bi da se snabdevamo jeftinijom uralskom naftom. Jedina ruta kojom sada "crno zlato" stiže u Srbiju je preko Hrvatske. Prvo se transportuje brodovima do Omišlja na Krku, a odatle naftovodom "Janaf" stiže do rafinerije u Pančevu. Nakon najave da je dogovorena izgradnja naftovoda, reagovao je predstavnik Evropske komisije Danijel Šeridan Feri.

- Mogu vas podsetiti na pravne aspekte dogovorenih akcija da zemlje EU, koje, kao izuzetak od sankcija, uvoze rusku naftu iz naftovoda ili derivate, ne mogu da ih reeksportuju, odnosno ponovo izvoze u druge zemlje EU ili treće zemlje - kazao je Feridan na konferenciji za novinare u sedištu Evropske komisije.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ističe da je to samo prolaz kroz Mađarsku, a ne ponovni izvoz.

- EU bi mogla tako da kaže i da nam se gas reeksportuje, da ga Turska reekesportuje Bugarskoj, a Bugarska nama - navodi Savić.

- Ali, kako sa onim što je već izgrađeno ne mogu ništa da urade, sada na ovome hoće da nam nanesu štetu, a sve u nameri da se Srbija privoli da okrene ćurak protiv Rusije i da se nada da će možda za 10 godina da uđe u EU.

Foto Ž. Knežević

I pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, navodi da reeksport nema nikakve veze s tim što mi hoćemo da izgradimo naftovod i da nam se nafta direktno isporučuje.

- Mađarima je dozvoljeno da uvoze samo za svoje potrebe i ukoliko bi to ponudili nama, to bi bio reeksport - objašnjava Stanić.

- Izgradnja cele infrastrukture je malo verovatna u ovim okolnostima, zbog političke situacije.

Profesor Savić ponašanje EU ocenjuje kao maligno i ističe da oni doživljavaju Srbiju kao veliki problem, jer nije uvela sankcije Rusiji.

- Nisu se zapitali zašto Srbija hoće da izgradi naftovod, a da je mogla preko "Janafa" da uvozi rusku naftu, ne bi to radila - kaže Savić.

- Pa zar treba da trpimo ucene i ponižavanje od Hrvatske i od EU? Srbija treba da gleda svoje interese i da se ne obazire na pretnje iz Brisela. Neka Evropa radi svoj posao, a mi ćemo svoj. Imamo dobre odnose sa Mađarima, treba da se okrenemo njima i Rusima i da izgradimo taj naftovod.

MINISTARSTVO: RIZIK ZA ENERGETSKI SISTEM

MINISTARSTVO rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone. Ovo su poručili juče iz resornog ministarstva, ističući da su spremni da razgovaraju ukoliko postoje argumenti za takav predlog.

- Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem - upozorili su iz Ministarstva.

Kako dodaju, prema informacijama koje su predstavljene na sednicama Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata.

ZBOG UŠTEDE NEĆE BITI NI REDOVNOG POMERANjA SATA?

KAO još jedna mera u službi štednje energenata, ove godine bi moglo da izostane tradicionalno zimsko pomeranje sata. Umesto da 30. oktobra pređemo sa letnjeg na zimsko računanje vremena, što je praksa u našoj zemlji i većem delu Evrope, moglo bi da se dogodi da se u nedelju poslednjeg dana oktobra, u tri sata posle ponoći, kazaljke ne vrate jedan sat unazad, prvi put posle gotovo četiri decenije. Stručnjaci pozdravljaju i podržavaju ovaj predlog.

Među prvima kao opciju uštede struje, Ministarstvo privrede Severne Makedonije razmatra nediranje kazaljki.

Prema rečima Slobodana Bubnjevića, naučnog novinara iz Instituta za fiziku, nema sumnje da bi takva mera u ovom delu godine dovela do energetske uštede.

- Kada bi takav predlog bio usvojen samo u Srbiji, mogao bi da stvori ogromne probleme, jer je pri svakom merenju najvažnije da bude usklađeno i sa drugim državama. U suprotnom bismo imali velike gubitke - kaže Bubnjević.

- Pošto inicijativa po svemu sudeći može da obuhvati čitavu regiju, može da se govori o korisnosti ostajanja u ukaznom, letnjem računanju vremena. Svakako je bitno da se razmotri da li ovu opciju zadržavanja letnjeg vremena uzeti kao privremenu tokom energetske krize ili dugoročno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)