SELA NAPUNILA DEČJA GRAJA: Rekordno interesovanje za program dodele novca mladima za kupovinu napuštenih kuća širom Srbije

B. Ca.

19. 09. 2022. u 17:00

OTKAKO je prošle godine pokrenut projekat poklanjanja kuća na selu mladima, već je 1.101 seosko domaćinstvo sa okućnicom useljeno.

СЕЛА НАПУНИЛА ДЕЧЈА ГРАЈА: Рекордно интересовање за програм доделе новца младима за куповину напуштених кућа широм Србије

Foto: Foto Ministarstvo za brigu o selu

Ovaj Program Ministarstva za brigu o selu obara rekorde interesovanja. Za javni konkurs za dodelu sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koji je otvoren do 1. novembra, prijave ne jenjavaju. U svakom trenutku je oko 500 zahteva u proceduri.

Ministar Milan Krkobabić posetio je pre nekoliko dana domaćine u okolini Dimitrovgrada, gde je čak devet porodica svoj krov nad glavom steklo uz pomoć ovog programa.

Samo u jednoj ulici sela Željuša oživele su tri napuštene kuće, u kojima se sada budi osmoro mališana, a još dve porodice podnele su zahtev. Do pre dve godine taj drum je bio pust, bez uličnog osvetljenja i asfalta, a sad ga krasi vesela dečja graja.

- Tako izgleda u praksi program dodele novca za kupovinu napuštenih seoskih kuća - rekao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić. - Ljudi iz opštine su spremni da zajedno sa onima koji žele da dobiju krov nad glavom traže kuće i to daje rezultat.

Samohrana majka blizanaca Jelena Ranđelov, na svojih pet ari okućnice uzgaja papriku, a pravi i proizvode od nje.

NAJVEĆA OKUĆNICA U ŠAPCU

KADA je nedavno dodeljeno poslednjih 100 kuća, čak 82 mališana je dobilo svoj krov nad glavom. Prosek godina novih vlasnika kuća je 29, a najmlađi supružnici imaju 18 i 23 godine. Najveća kuća u apatinskom selu Prigrevica ima 205 kvadrata i još toliko pomoćnih objekata, na 14 ari placa. Kuća sa najvećom okućnicom od 1,3 hektara nalazi se u opštini Šabac u selu Pridvorina, a najjeftinija nekretnina staje 539.000 dinara i ujedno je i najmanja - 39 kvadrata i osam ari placa u šidskom selu Ilinci.

- Gotovo 30 godina sam bila podstanar i nikada ne bih skupila dovoljno novca za svoj krov nad glavom, a sada mi se san ostvario - poručila je Jelena.

Zahvaljujući programu dodele praznih seoskih kuća u Pirotskom okrugu ukupno 33 objekta ima nove vlasnike. Osim toga, meštani su preko drugog programa ovog Ministarstva dobili i minibus za prevoz do opštine i unutar sela. Ukupno je za žitelje oko 400 sela do sada dodeljeno 35 minibusa i obezbeđen besplatan prevoz.

Preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom novčanom iznosu od milion dinara, realizovana je i manifestacija "Miholjski susreti sela", organizovana prošle i ove godine kojom je dodatno pospešeno oživljavanje sela kulturnim i sportskim sadržajima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a