SEVERNI TOK 2 JE SPREMAN ZA RAD: Ruski ambasador poručuje da sada sve zavisi od Nemačke

Novosti online

12. 09. 2022. u 01:03

GASOVOD Severni tok 2 je spreman za rad i napunjen je gasom. Za njegovo pokretanje potrebna je politička volja nemačke vlade, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev.

СЕВЕРНИ ТОК 2 ЈЕ СПРЕМАН ЗА РАД: Руски амбасадор поручује да сада све зависи од Немачке

Foto AP

- Sve zavisi od nemačke strane. Gasovod je izgrađen. Ovo je multilateralni ekonomski projekat, u njega je uloženo mnogo novca. Spreman je za rad, napunjen gasom, ispunjava uslove, izvršene su relevantne tehničke provere. Za pokretanje potrebna je samo politička volja nemačkog rukovodstva. Međutim, do sada političke odluke nametnute Berlinu imaju prednost nad pragmatizmom - rekao je ambasador.

 

Nečajev je još rekao da, prema mišljenju nemačkih stručnjaka, Nemačka neće moći da se odrekne ruskog gasa u bliskoj budućnosti. Nade u brzu zamenu ruskih energenata tečnim prirodnim gasom (LNG) iz zemalja trećeg sveta nisu realne.

- Nemačka nema potrebne kapacitete za prijem LNG-a, a pet terminala planiranih za izgradnju neće u potpunosti rešiti problem. Da ne govorimo o odsustvu čvrstih dogovora o budućim isporukama - zaključio je Nečajev, a prenosi "TASS".


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

A BILI SU SAMO DECA: 79 dečjih žrtava za 78 krvavih dana