SIROMAŠNI DOBILI SAMO 3%, SVE IDE U EU: Putin otkrio gde završava žito iz ukrajinskih luka

Novosti online

09. 09. 2022. u 16:35

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je gotovo sve žito iz ukrajinskih luka isporučeno EU, a ne zemljama kojima je bilo potrebno, odnosno da je do najsiromašnijih država stiglo svega tri odsto od ukupnih isporuka.

СИРОМАШНИ ДОБИЛИ САМО 3%, СВЕ ИДЕ У ЕУ: Путин открио где завршава жито из украјинских лука

Foto: Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP

Putin je na sednici Saveta bezbednosti Rusije istakao da Rusija namerava da do kraja godine isporuči 30 miliona tona žita zemljama kojima je to potrebno, a takođe namerava da poveća te isporuke do 50 miliona. Kako je naveo, ovogodišnji rod je u Rusiji bio dobar.

- Od 87 brodova, koji su izašli iz ukrajinskih luka sa žitom, 32 su ostala u Turskoj. I smatram da je to apsolutno normalno, jer Turska je organizator tog procesa i ima na to pravo. Tri broda upućena su u Južnoafričku Republiku, tri u Izrael, sedam u Egipat, 30 u EU, a samo dva u najsiromašnije zemlje prema UN, to su Jemen i Džibuti. To je 60 hiljada tona, odnosno svega tri odsto - naveo je Putin, kako prenosi "Sputnjik".

On je podsetio da se izvoz žita odvija se uz posredovanje Turske i UN.

- Nama su evropski partneri sve vreme govorili da je neophodno uspostaviti te isporuke, uključujući i iz Ukrajine, i to pre svega u interesu najsiromašnijih država.Sada čujemo da neki naši partneri dovode u sumnju ono što je rečeno u vezi s tim isporukama iz Ukrajine. Ali, kod nas je sve snimljeno, nikakvih grešaka nema - rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da je Rusija spremna da isporuči đubrivo zemljama u razvoju besplatno.

Sporazum koji ima za cilj da pomogne oko izvoza ukrajinske i ruske hrane i đubriva na svetska tržišta potpisan je 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje UN i Turske.


BONUS VIDEO: Ruska moć na vojnoj vežbi "Vostok 2022"
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja