VAŽNO SAOPŠTENJE ZA RADNIKE FIJATA: Zaposleni će morati da se prijave za program, obezbeđena zaštita ranjivih kategorija

Novosti online

18. 06. 2022. u 10:49

VLADA Republike Srbije i rukovodstvo Stellantis-a sastali su se ponovo kako bi potvrdili ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije.

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ ЗА РАДНИКЕ ФИJАТА: Запослени ће морати да се пријаве за програм, обезбеђена заштита рањивих категорија

Foto Tanjug

Cilj je bio da se definišu sledeći koraci u transformaciji fabrike u Kragujevcu, što u ovoj fazi podrazumeva, kao stavku od velikog značaja, ponuđeno privremeno premeštanje u inostranstvo i posledično pokretanje aktivnosti instaliranja nove električne platforme u fabrici u Srbiji za proizvodnju kompaktnih vozila s početkom od sredine 2024. godine.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) na sledeći način:

  • Potvrđeno obavezivanje Stellantis-a da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju.
  • Isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važiće i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju  
  • Bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biće isplaćen u 2 rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju *npr. za Slovačku: 11.000 evra biće isplaćeno unapred, a bonus od 6.000 evra radnici će primiti kada se vrate u Srbiju
  • omogućavanje zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju omogućavanje da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu porodice radnika imaće zdravstveno osiguranje
  • zaštita ranjivih kategorija i žena:
  • žene na trudničkom/porodiljskom odsustvu
  • majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga
  • samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice)
  • majke sa decom do 5 godina
  • žene u procesu vantelesne oplodnje 
  • osobe sa teškim invaliditetom
  • Vlada Republike Srbije i Stellantis sada zaista veruju da je paket za rad u inostranstvu izrađen tako da podrži zaposlene FCA Srbije, obezbeđujući sprovođenje novog projekta, unapređenjem njihovih profesionalnih veština i sticanjem važnog iskustva za podršku novom pokretanju proizvodnje u Srbiji.

    Dve strane očekuju veliko interesovanje zaposlenih da pristupe ponudi za rad u inostranstvu do ponedeljka, kada će se proces prijavljivanja okončati. 

    Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić kazala je:

    - Za Vladu Republike Srbije bilo je veoma važno da ukloni sve nedoumice kada su u pitanju uslovi programa. Stellantis je potvrdio da će poštovati ono što smo tražili od njih kada su u pitanju zaštićene kategorije kao što su trudnice, žene sa decom mlađom od 5 godina, osobe sa invaliditetom, žene u procesu vantelesne oplodnje. Na današnjem sastanku smo to ponovo potvrdili. Ovo je veoma važan projekat za našu državu.“

    Arnaud Debeouf (globalni direktor proizvodnje u Stellantis-u) i Sivlia Vernetti Blina (direktorka globalne korporativne kancelarije Stellantis-a i direktorka FCA Srbija) zajedno su izjavili:

    - Srbija će igrati ključnu ulogu u sprovođenju strateškog plana „Dare Forward 2030“ kompanije Stellantis i to je jasna dugoročna posvećenost ovoj državi.“

    Iz fabrike pozivaju radnike da se prijave za ovaj program.

    - Stellantis poziva sve radnike da se prijave za ovaj program, koji će im omogućiti profesionalni razvoj za rad na električnim automobilima. Želimo da radnici u Srbiji znaju da ozbiljno računamo na njih, da su oni ti koji će proizvoditi novi model električnog automobila koji će se praviti u Kragujevcu i da su oni važan deo velike Stellantis porodice - navode iz kompanije.

    Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

    Pratite vesti prema vašim interesovanjima

    Novosti Google News
    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

    OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

    18. 04. 2024. u 10:45

    Komentari (2)

    NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum